FC Groningen na overtuigende zege in bekerfinale tegen PEC

Reacties

FC Groningen heeft zich ten koste van Excelsior voor de bekerfinale geplaatst. In Euroborg wonnen de noorderlingen met 3-0, waardoor de reis naar De Kuip gemaakt mag gaan worden. In de jacht op de eerste bekerwinst ooit is bekerhouder PEC Zwolle op 3 mei de tegenstander.

FC Groningen na overtuigende zege in bekerfinale tegen PEC

Weken was er in het hoge noorden uitgekeken naar de confrontatie met Excelsior, dat in de competitie twee keer met 1-1 gelijkspeelde tegen de Groningers. Voor de ploeg van trainer Erwin van de Looi was de afwezigheid van steunpilaren Eric Botteghin (geschorst) en Michael de Leeuw (op het laatste moment ziek afgehaakt) daarom een tegenvaller.

Maar ook zonder de twee sterkhouders verging het Groningen goed. Hoewel de eerste grote kans voor Ninos Gouriye van Excelsior was, kwam de thuisploeg naarmate het eerste bedrijf vorderde beter in de wedstrijd. De Groningers hadden meer balbezit, maar moesten de grootste kansen wel aan de formatie van Marinus Dijkhuizen laten. In navolging van Gouriye miste ook Rick Kruys in kansrijke positie. Hij kopte de bal in de handen van doelman Sergio Padt.

In de veertigste minuut kreeg Excelsior de rekening gepresenteerd voor die gemiste kansen. Uitgerekend de veelvuldig opstomende rechtsback Hans Hateboer - hij mocht starten omdat Johan Kappelhof de vervanger van Botteghin was - tekende voor het openingsdoelpunt. De verdediger werd met een listig steekballetje bediend door Tjaronn Chery en zorgde met een onberispelijk schot voor een explosie van vreugde in de Euroborg (foto midden).

Vreugde bij FC Groningen na de openingsgoal. Hans Hateboer wordt bejubeld.
Vreugde bij FC Groningen na de openingsgoal. Hans Hateboer wordt bejubeld.

Direct na rust rook Tom van Weert met een droge knal aan de gelijkmaker, maar het bleek niet de avond van de Kralingers. Al in de 53ste minuut zorgde Albert Rusnák voor de nekslag. Hij nam op zestien meter afstand van de vijandelijk goal aan en knalde met een verdekt schot via de binnenkant van de paal raak.

Excelsior leek gebroken en kwam een paar keer goed weg. Omdat Chery via de lat over kopte, zetten de Kralingers nog wel aan voor een slotoffensief. De aansluitingstreffer bleek evenwel te veel gevraagd, waardoor een tweede bekerfinale ooit uitbleef. De verloren finale tegen Feyenoord in 1930 blijft zodoende de enige eindstrijd in het bekertoernooi ooit voor Excelsior. Invaller Juninho Bacuna was in de slotminuten zelfs nog dicht bij 3-0, maar ook hij raakte de lat. Chery zorgde wel voor de kers op de taart toen hij in de 88ste minuut de eindstand bepaalde.

Europa League
Groningen meldt zich wél voor de tweede keer in de finale. Na de verloren finale van 1989 tegen PSV (4-1) gaan de noorderlingen op 3 mei voor de bekerwinst én directe plaatsing voor de Europa League. Als PEC erin slaagt de sensationele bekerwinst van vorig seizoen te prolongeren, maakt Groningen via de Eredivisie-ranglijst nog kans op een Europees ticket. Dan komt de nummer acht immers in aanmerking voor play-offs.

Voor Excelsior betekent de nederlaag een flinke deceptie. De ploeg van Dijkhuizen toonde zich begin dit seizoen als een van de smaakmakers in Nederland, maar zal in de komende weken nog alle zeilen moeten bijzetten om directe handhaving te realiseren.

Nijland
De zege heeft voor algemeen directeur Hans Nijland een speciaal tintje. De Groningen-bestuurder is de vader van PEC-spits Stef Nijland. Het is een van de bijzondere aspecten van het duel dat over een kleine maand voor een groen-wit-blauwe Kuip én massale uittocht vanuit Zwolle en Groningen zal zorgen. Bovendien krijgt PEC-coach Ron Jans waar hij op hoopte: een weerzien met zijn oude liefde FC Groningen.  

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.