Tien bekerzeges op rij voor PEC, Groningen op schot

Reacties

Voor het eerst in zes jaar is de traditionele topdrie niet vertegenwoordigd bij de laatste vier in de beker. Twee van de huidige halve finalisten, Excelsior en PEC Zwolle, speelden toen dat gebeurde zelfs nog in de Eerste Divisie. VI zet enkele statistieken op een rij.

Tien bekerzeges op rij voor PEC, Groningen op schot

FC Twente ontvangt dinsdagavond PEC Zwolle in de eigen Grolsch Veste. Nog nooit in de geschiedenis van het betaald voetbal verloren de Tukkers op eigen veld een wedstrijd van de Blauwvingers (elf keer winst in zestien duels).

FC Twente won de beker voor het laatst in 2011, door na verlenging met 3-2 te winnen van Ajax. Wout Brama (foto boven) maakte in dat duel nog een doelpunt, huidig trainer Alfred Schreuder was toen assistent van Michel Preud’homme. Brama is de enige speler van dat FC Twente die dinsdag nog op het veld staat, maar dan wel bij de tegenstander.

PEC Zwolle heeft geen rijke geschiedenis in de beker, maar ontpopt zich de laatste jaren wel tot een heuse cupfighter. De ploeg van Ron Jans bereikte al voor het derde seizoen op rij de laatste vier, voor het eerst in 2013 tegen PSV.

En sinds die nederlaag (0-3) wonnen de Zwollenaren al hun tien volgende bekerwedstrijden, waaronder natuurlijk de eindstrijd van vorig jaar tegen Ajax (5-1). In 1977 was FC Twente – PEC Zwolle overigens de bekerfinale. De toen achttienjarige Jans kwam als wisselspeler niet van de bank bij Zwolle, dat met 3-0 verloor.

Na FC Twente – PSV (zaterdag, Eredivisie) en Jong FC Twente – FC Emmen (maandag, Jupiler League) is FC Twente – PEC Zwolle (dinsdag, KNVB–beker) al de derde wedstrijd in vier dagen die in de Grolsch Veste wordt gespeeld.
Na FC Twente – PSV (zaterdag, Eredivisie) en Jong FC Twente – FC Emmen (maandag, Jupiler League) is FC Twente – PEC Zwolle (dinsdag, KNVB–beker) al de derde wedstrijd in vier dagen die in de Grolsch Veste wordt gespeeld.

FC Groningen treft woensdagavond Excelsior, een duel tussen de twee trefzekerste ploegen van deze bekercampagne. De Groningers zijn koploper met negentien treffers, waarvan er zeven werden gemaakt door Michael de Leeuw. Daarmee doet hij het nog beter dan René Eijkelkamp, die zes keer scoorde in het bekerseizoen 1988/1989. In dat jaar werd tevens voor de enige keer in de clubhistorie de bekerfinale gehaald. PSV was daarin met 4-1 te sterk.

De Trots van het Noorden verloor in de Euroborg nog nooit een officiële wedstrijd van de Kralingers. Na vier Groningse zeges pakte Excelsior er dit seizoen voor het eerst een punt (1-1).

Excelsior kende zijn hoogtepunt in de beker in 1930, toen in het stadion van Sparta de bekerfinale van Feyenoord werd verloren (1-0). De KNVB-beker heette toen nog de Holdertbeker, vernoemd naar ondernemer Hak Holdert. Sinds de invoering van het betaald voetbal haalden de Rotterdammers nog twee keer de halve finale, 37 jaar geleden voor het laatst.

Excelsior is dit seizoen met vijftien treffers na FC Groningen de meest productieve ploeg in de beker en het incasseerde alleen in de kwartfinale een treffer tegen Roda JC (1-4). Excelsior jaagt voor het eerst in zijn bestaan op Europees voetbal. De laatste keer (2012) lukte dat bijna via het UEFA Fair Play-klassement, maar ging Twente met de eer aan de haal. Nu hebben de Rotterdammers het volledig in eigen hand om geschiedenis te schrijven. (Oscar van der Horst)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.