Ex-Spartaan zij aan zij met Panucci in communistisch bastion

Reacties

Terwijl Stefan de Vrij en Jonathan de Guzman schitteren in de top van de Serie A, strijdt er een niveau lager een Nederlander om promotie. Onder leiding van oud-international Christian Panucci hoopt Damjan Djokovic zich met Livorno van een plek in de Serie A te verzekeren.

Ex-Spartaan zij aan zij met Panucci in communistisch bastion

Djokovic (24, op foto uiterst links) en zijn ploeggenoten zagen de bui al hangen, toen hun trainer Ezio Gelain dinsdag na de training werd weggeroepen. De met 3-0 verloren derby tegen Spezia van vrijdag had de furie gewekt van eigenaar Aldo Spinelli. Dat de excentrieke preses nog tot dinsdag had gewacht met het wegsturen van Gelain, was op zich al een klein wonder. Spinelli is bepaald geen voorzitter die bekend staat om zijn geduld. Sinds zijn aantreden in 1999 wisselde hij 29 keer van trainer.

Dit seizoen alleen al had Djokovic, die in de jeugd van ADO Den Haag, Sparta Rotterdam en Excelsior speelde, drie verschillende coaches. Gelain werd voorafgegaan door Carmine Gautieri en sinds woensdag staat Panucci (59 caps) voor de groep. Dat Spinelli's ongeduld deze jaargang extra groot is, is niet verwonderlijk. 'De club viert haar honderdjarig bestaan', legt Djokovic uit. 'Er is de voorzitter alles aan gelegen dat we juist in dit jaar promoveren. En ja, als hij een keer slecht heeft geslapen, gebeurt er een dag later weleens iets raars.'

Aldo Spinelli, de man die Livorno eigenhandig omtoverde in een trainerskerkhof.
Aldo Spinelli, de man die Livorno eigenhandig omtoverde in een trainerskerkhof.

De stad en club Livorno staan in Italië bekend als links bolwerk. De harde kern van de Amaranto geldt zelfs als communistisch. Meer dan eens werd op de tribunes van het Stadio Armando Picchi de verjaardag van Jozef Stalin gevierd. Clublegende Cristiano Lucarelli, die de club in 2004 naar de Serie A schoot, luisterde zijn doelpunten steevast op door een shirt met daarop de beeltenis van Che Guevara te tonen.

'Het communisme zit hier in het karakter van veel mensen', vervolgt Djokovic, die in Italië ook uitkwam voor Cesena en Monza. De politieke geaardheid van de club maakt Livorno automatisch een grote rivaal van bijvoorbeeld Lazio, dat met extreem-rechts wordt geassocieerd.

Supporters van Livorno zwaaien met de vlag van de communistische partij. In de Toscaanse havenstad werd de Italiaanse communistische partij opgericht.
Supporters van Livorno zwaaien met de vlag van de communistische partij. In de Toscaanse havenstad werd de Italiaanse communistische partij opgericht.

Iemand die ook iets heeft met rechts, is Panucci. Op het veld welteverstaan. De voormalige rechtervleugelverdediger Panucci heeft indruk op Djokovic gemaakt. 'Wat een charisma heeft die man', vertelt hij. 'Je ziet gewoon aan hem dat hij bij veel grote clubs heeft gespeeld. Van hem neem je veel aan.' Promoveren, is de eis die Spinelli aan Panucci heeft gesteld. 'En dat is gezien onze kwaliteiten ook echt haalbaar. We staan nu zesde, een plek die recht geeft op deelname aan de play-offs. De tweede plaats is ook nog binnen bereik. Als we op die plek eindigen, promoveren we rechtstreeks.'

Als Panucci faalt, wacht hem de toorn van Spinelli en zeer vermoedelijk een enkeltje de stad uit. Wat de toekomst voor Djokovic in petto heeft, blijft afwachten. 'Dat is ook afhankelijk van wat er bij Livorno gebeurt', aldus de van Bologna gehuurde middenvelder. 'In Italië kun je in elk geval nooit iets plannen.' Dat weet Panucci als geen ander. Tijdens zijn vorige klus in Italië, als teammanager bij Palermo, werd hij al na een maand ontslagen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.