Diamanti joker én sieraad in één persoon bij de Azzurri

Voor VI volgt Chris Tempelman het toernooi om de Confederations Cup. Vandaag aandacht voor Alessandro Diamanti, joker van de Italiaanse ploeg. Italië startte het toernooi om de Confederations Cup voortvarend met een 2-1 zege op Mexico. Andrea Pirlo en Mario Balotelli onderschreven hun status als sterspeler door de treffers voor hun rekening te nemen. Alessandro Diamanti bleef op de bank.

Diamanti joker én sieraad in één persoon bij de Azzurri

De liefhebbers in Italië zien Diamanti graag spelen. Zijn optreden op het EK van 2010 verwierf hem naam en faam. De laatbloeier viel in de kwartfinale tegen Engeland in en nam de Italianen brutaal bij de hand. Hij bekroonde zijn magnifieke invalbeurt met het benutten van de beslissende penalty in de noodzakelijk geworden strafschoppenreeks. Diamanti beloonde bondscoach Cesare Prandelli voor het geboden vertrouwen en stelde zijn plek in de selectie veilig.

Pas op 27-jarige leeftijd mocht Diamanti voor het eerst het shirt van de nationale ploeg aantrekken. Hij speelde een helft mee tegen Roemenië. Prandelli had voldoende gezien en zag in de getructe aanvaller een joker. In die rol was Diamanti in Polen en Oekraïne van waarde en stal hij de harten van de fans.

Ook in clubverband is de in Prato geboren speler pas op latere leeftijd doorgebroken. Na vele jaren bij de club uit zijn geboortestad debuteerde hij pas als 24-jarige in de Serie A bij Livorno. Bij een grote club stond hij nog nooit onder contract. Na Livorno volgde een avontuur bij West Ham United in Engeland, daarna waren Brescia en Bologna zijn werkgevers. In Londen was Diamanti trouwens populair. Hij tekende er voor vijf seizoenen, ontpopte zich tot de vaste strafschoppennemer en kreeg de handen van de supporters regelmaltig op elkaar. Achter Scott Parker werd hij in het seizoen 2009/2010 tweede in de Hammer of the Year-verkiezing. Heimwee deed hem besluiten terug te keren naar Italië.

Dat Diamanti Italiaans international is had niemand toen kunnen vermoeden. Of Diamanti het WK gaat halen is maar de vraag. De jeugd staat te trappelen van ongeduld en aangezien Diamanti niet echt aanspraak maakt op een basisplek zal hij wellicht geslachtofferd worden op weg naar Brazilië.

Met Marco Verratti, Lorenzo Insigne, Alessandro Florenzi, Manolo Gabbiadini, Fabio Borini, Ciro Immobile en Mattia Destro had Italië opvallend veel aanvallend vermogen in de jeugdselectie die deelnaam aan het EK in Israël. Diamanti gaat die concurrentiestrijd niet overleven.

Hopelijk gunt Prandelli hem deze zomer nog even speeltijd op Braziliaanse bodem. Want een technisch begaafde speler als Diamanti is een sieraad voor het voetbal. Naast vedetten als Pirlo (zie foto boven) en Balotelli komt Diamanti tot zijn recht. Meer dan in het elftal van Bologna.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen