Tahiti opmerkelijke Oceanische afgezant bij Confed Cup

Voor VI volgt Chris Tempelman het toernooi om de Confederations Cup. Vandaag aandacht voor Tahiti, de vertegenwoordiger van Oceanië. Als dertigste deelnemer ooit debuteerde Tahiti maandagavond op het toernooi om de Confederations Cup. Voor het WK is de ploeg al uitgeschakeld, maar op de generale repetitie in Brazilië mogen ze even aanwezig zijn.

Tahiti opmerkelijke Oceanische afgezant bij Confed Cup

Tahiti is de vertegenwoordiger van Oceanië. Op 10 juni 2012 voltrok zich het voetbalwonder. In de finale van het Oceanisch voetbalkampioenschap klopt Tahiti Nieuw-Caledonië met 1-0. De opponent in de eindstrijd had in de halve finale voor een enorme stunt gezorgd door Nieuw-Zeeland te kloppen met 2-0.

Zelf verloor Tahiti niet in het evenement. Het werd 10-1 tegen Samoa, 4-1 tegen Vanuatu en in de poulefase kreeg Nieuw-Caledonië al met 4-3 klop. In de halve finale werd met 1-0 gewonnen van de Solomon Eilanden. En toen de finale, het hoogtepunt in voetbalgeschiedenis van het land. Tot maandag in Brazilië, want de treffer tegen Nigeria is natuurlijk het nieuwe hoogtepunt.

Het continent Oceanië is kwalitatief gezien het minst interessante werelddeel als het om voetbal gaat. Dat vond ook het enige enigszins aansprekende land van het continent, Australië. Op 1 januari 2006 verlieten de Aussies de OFC en verbonden zij zich aan de Aziatische bond.

De zoektocht naar tegenstand won het van de verleidelijke manier om zich eenvoudig te plaatsen voor een WK. Australië won de Oceanische kwalificatiegroep altijd, al moest er vaak nog wel een extra barragewedstrijd tegen een Zuidamerikaanse, Aziatische of Europese opponent afgewerkt worden. Oceanië heeft nu elf volwaardige leden over: Nieuw-Zeeland, Fiji, Solomon Eilanden, Tahiti, Vanuatu, Cook Eilanden, Samoa, Tonga, Papoea Nieuw-Guinea, Amerikaans-Samoa en Nieuw-Caledonië. Niue, Kiribati en Tuvalu zijn geassocieerde landen. Zij nemen nog niet deel aan kwalificatiecampagnes.

Nieuw-Zeeland zou de opengevallen plek van Australië in moeten nemen. Op het WK van 2010 waren de Kiwi's aanwezig. Ze verloren niet en wonnen niet. Na drie gelijke spelen was het avontuur voorbij. Nieuw-Zeeland aast op een herkansing. Als winnaar van de Oceanische zone mag het land in november van dit jaar in een tweeluik met een land uit Midden-Amerika, Noord-Amerika of de Cariben uitmaken wie er naar Brazilië mag.

Nieuw-Zeeland legde beslag op Oceanische plek door in de finalepoule achttien punten uit zes wedstrijden te halen. Niet Tahiti, maar Nieuw-Caledonië eindigde als tweede. Tahiti won één van de vijf duels en eindigde met drie punten als derde. Des te opmerkelijker is de kwalificatie voor de Confederations Cup.

Tahiti geniet met volle teugen. Het land weet zelf ook dat dit waarschijnlijk een éénmalige kans is deel te nemen aan een dergelijk toernooi. Gescoord is er al, nu is de jacht op de shirtjes van de spelers van Spanje en Uruguay het belangrijkst.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen