Sunday Mba kiest andere weg dan Nigeriaanse vrienden

Voor VI volgt Chris Tempelman het toernooi om de Confederations Cup. Vandaag aandacht voor Nigeria en de nog altijd in eigen land spelende Sunday Mba. Nigeria is het beste wat Afrika momenteel te bieden heeft. Het land kroonde zich immers tot Afrikaans kampioen. Bondscoach Stephen Keshi ging zijn eigen weg, botste met de Nigeriaanse bestuurders, dreigde op te stappen, bleef toch weer aan en is nu bezig de WK-missie van de Nigerianen vorm te geven.

Sunday Mba kiest andere weg dan Nigeriaanse vrienden

Keshi zoekt de confrontatie met iedereen. Hij koos in zijn basisformatie op het toernooi om de Afrika Cup voor Sunday Mba, een in eigen land spelende Nigeriaan die eigenlijk niemand buiten de landsgrenzen kende. Mba maakte naam door de winnende goal te maken in de kwartfinale tegen Ivoorkust en herhaalde dat kunststukje in de finale tegen Burkina Faso.

Sunday Mba viel op en verdiende een transfer. Waar iedereen verwachtte dat de held van Nigeria naar een Europese topclub zou gaan, daar koos Mba voor een langer verblijf in zijn vaderland. Hij verliet Warri Wolves voor het in eigen land meer aansprekende Enugu Rangers. De Nigeriaanse pers meldde nog dat Premier League-club Arsenal serieuze belangstelling had voor Mba, terwijl ook een Noorse club interesse toonde, maar Mba bleek niet te verleiden. Mba bleef in Nigeria. Hij weet dat bondscoach Stephen Keshi spelers niet selecteert, omdat ze bij een grote club in Europa spelen. Keshi heeft oog voor de locals. Mba kan het weten, hij was de enige basisspeler in de winnende Nigeriaanse ploeg op het Afrika Cup-toernooi, terwijl een aantal anderen ook via de competitie in eigen land bij Keshi in beeld waren gekomen.

Heeft Mba dan niet de ambitie zijn kunsten in Europa te vertonen en zijn bankrekening te spekken buiten Nigeria? Jawel, maar alles op zijn tijd. De 24-jarige speler heeft vele Nigerianen op jongere leeftijd zien falen over de grens. Hun loopbanen leken uitgestippeld, maar er kwam bij velen weinig van terecht. Mba is liever voorzichtig. Voetballen is zijn passie, geld is (nog) bijzaak.

De ambities van Enugu Rangers om voor het eerst sinds 1984 weer eens kampioen van Nigeria te worden spraken hem aan. In 2007 en 2009 had hij er al gespeeld, maar toen was hij als voetballer nog niet volwassen genoeg. Nu is het tijd om prijzen te winnen. En na het WK in Brazilië zal Mba waarschijnlijk alsnog voor een avontuur ver weg van zijn familie en vrienden kiezen.

Op de Confederations Cup kan Mba zijn reputatie nog wat extra glans geven. De Afrikaanse kampioen opent het toernooi in Brazilië tegen Tahiti. Voor Mba en zijn ploeggenoten een ideale mogelijkheid om zich op te warmen voor de serieuze confrontaties met Spanje en Uruguay. Bij Enugu Rangers hopen ze dat Mba minder opvallend presteert dan op het Afrika Cup-toernooi, zodat ze hem na de zomer nog terugzien op de club.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen