Derby van het Noorden eindelijk weer prooi voor Groningen

Reacties

Voor het eerst sinds vier Eredivisie-ontmoetingen heeft FC Groningen de Derby van het Noorden gewonnen: 3-1. De bekerwinnaar zette SC Heerenveen opzij na een uitstekende start, al kwam het gebrek aan doeltreffendheid de ploeg van trainer Erwin van de Looi bijna weer duur te staan.

Derby van het Noorden eindelijk weer prooi voor Groningen

Groningen maakte net als eerder dit seizoen in de duels met PSV (0-3, om de Johan Cruijff Schaal) en FC Twente (1-1) indruk met dominant voetbal. Waar het in die wedstrijden vergat zichzelf te belonen, betaalde zich dat nu al vroeg uit. De voor het eerst dit seizoen in de basis gestarte Danny Hoesen (foto) profiteerde al in de eerste minuut van chaos in de Heerenveen-defensie. Doelman Erwin Mulder had nog een antwoord op een schot van Bryan Linssen, maar kon de eerste competitiegoal van Hoesen na een scrimmage niet voorkomen.

Gesteund door die vroege treffer domineerde Groningen het restant de burenruzie met Heerenveen grotendeels. Hedwiges Maduro was bij zijn basisdebuut samen met Simon Tibbling de baas op het middenveld. De 21-jarige Zweed onderstreepte dat na een kwartier, toen hij Linssen met een fraaie pass oog in oog met Mulder zette. De ten koste van Jarchinio Antonia vanaf rechts spelende vleugelspits maakte na een knappe aanname zijn eerste goal in dienst van Groningen.

Bryan Linssen maakte er na vijftien minuten al 2-0 van met zijn eerste doelpunt voor FC Groningen.
Bryan Linssen maakte er na vijftien minuten al 2-0 van met zijn eerste doelpunt voor FC Groningen.

Groningen stevende daardoor al vroeg af op de eerste zege op Heerenveen sinds 7 april 2013, maar maakte het zichzelf in de resterende 75 minuten onnodig moeilijk. Nadat de Friezen, met Henk Veerman als vervanger van de geblesseerde Mitchell Te Vrede, vlak voor rust via Luciano Slagveer pas hun eerste echte kans hadden kregen, verzuimde De Trots van het Noorden in de eerste fase na rust het duel in het slot te gooien. Vooral Hoesen miste twee goede mogelijkheden.

Heel even leek dat manco opnieuw punten te gaan kosten, toen Simon Thern een afvallende bal resoluut langs de tot dan toe weinig op de proef gestelde Sergio Padt schoot en daarmee een inhaalrace ontketende. De ongeslagen status van Heerenveen (W1, G3) ging er desondanks aan. Invaller Mimoun Mahi bevestigde zijn status als clubtopscorer door met het nodige geluk – aanvankelijk zette hij zijn actie te ver door - een foute uittrap van Mulder af te straffen.

Het derde doelpunt van de kersverse jeugdinternational betekent dat Groningen (achtste met zeven punten) op de Eredivisie-ranglijst over Heerenveen (vooralsnog tiende met zes punten) heengaat. Bovendien kunnen de mannen van Van de Looi met vertrouwen toewerken naar de thuiswedstrijd van donderdag in de Europa League, als met Olympique Marseille de nummer vier van Frankrijk op bezoek komt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.