Defensie NEC was in bijna vijftig jaar niet zo sterk

● NEC won in eigen huis één keer vaker van AZ in de Eredivisie dan dat het verloor (W11, G10, V10)

● De Nijmegenaren zijn ongeslagen in de laatste zes Eredivisie-duels met AZ (W3, G3 – thuis & uit).

● Met acht thuiszeges dit seizoen heeft NEC nu al net zo vaak gewonnen voor eigen publiek als in de laatste twee seizoenen op het hoogste niveau bij elkaar (2012/13 en 2013/14).

● De Nijmegenaren scoorden dit seizoen negentien keer in het Goffertstadion, waarvan slechts vier treffers in de eerste helft.

● Alleen in 1968/69 (17) had NEC minder tegendoelpunten na twintig Eredivisie-duels dan dit seizoen (19).

● Christian Santos maakte dit seizoen vijftig procent van de competitiedoelpunten van NEC, een hoger percentage dan elke andere Eredivisie-speler.

● AZ begon 2016 met drie competitiezeges op rij. De laatste keer dat de Alkmaarders beter van start gingen in een kalenderjaar was in het kampioensjaar 2009 (W5).

● AZ-trainer John van den Brom begon dit seizoen in alle twintig Eredivisie-wedstrijden met een unieke basiself (niet één keer tweemaal dezelfde elf spelers gebruikt).

● Tijdens de laatste drie competitiewedstrijden van AZ stond er in slechts 22 van de 270 minuten een gelijke stand op het bord (237 minuten op voorsprong, 11 minuten achter).

● Vincent Janssen (3 doelpunten, 1 assist) was bij vier van de laatste zes uitdoelpunten van AZ betrokken.

● In de meest recente editie van NEC–AZ in de Eredivisie kwam Alireza Jahanbakhsh namens de Nijmegenaren tot twee doelpunten en een assist (3-2 voor NEC, 1 december 2013).

Bron: Opta Sports