De Kuipers Index: ook voor Clattenburg duurde het EK te lang

Reacties

Chris Tempelman en Harry Hamer volgden tijdens het EK het scheidsrechterskorps op de voet. In de rubriek De Kuipers Index werden alle arbiters beoordeeld. Vandaag de laatste aflevering.

De Kuipers Index: ook voor Clattenburg duurde het EK te lang

Een verrassing was het allang niet meer dat Mark Clattenburg de EK-finale mocht leiden. De Engelsman was een van de betere arbiters, maar hij schatte de overtreding die Cristiano Ronaldo de finale kostte niet op waarde en verloor wat aan scherpte in de verlenging. Een smetje op een prima toernooi, waarop de arbitrage meer indruk maakte dan de elftallen. 

Mark Clattenburg (Portugal-Frankrijk)     
6,5

Hij was vooraf al aangeduid als een kandidaat voor de finale en naarmate het EK vorderde, wees alles al in de richting van Clattenburg als de man die de eindstrijd moest gaan leiden. Was hij echt de beste? Of mocht Nicola Rizzoli na een WK-finale niet ook de EK-finale leiden? En wat te denken van het vroegtijdige naar huis sturen van Clattenburgs landgenoot Martin Atkinson. In Engeland is er een stroming die de iets oudere Atkinson hoger inschat en op dit EK deed hij het ook zeer behoorlijk. Maar Clattenburg is de coming man. Met de aanstelling voor de finale volmaakte hij een fraaie treble: FA Cup-finale, Champions League-finale en EK-finale.

Hij kende geen onoverkomelijke problemen in de finale. En toch zorgde een moment voor een smetje. Het uitvallen van Cristiano Ronaldo had hij er niet mee kunnen voorkomen, maar de overtreding van Dimitri Payet - die de vedette het verderspelen onmogelijk maakte - had hij moeten bestraffen. Het zag er vrij onschuldig uit, maar in de herhaling is duidelijk te zien dat er wel degelijk sprake is van een serieuze overtreding.

Het ging om dat ene moment. Clattenburg had zich overduidelijk voorgenomen de wedstrijd een wedstrijd te laten worden. Hij liep vrolijk wuivend rond als er vermeende overtredingen gemaakt werden en versnelde met zijn kleine pasjes als hij dat nodig achtte, maar bij de ingreep op Cristiano Ronaldo na een minuut of negen beoordeelde hij niet juist. Gezien het bewuste karakter van de overtreding zelfs rijp voor geel. Clattenburg zat mis, maar floot de Engelsman daarom een slechte finale? Nee, natuurlijk niet. Verre van dat zelfs. Een speler reken je ook niet af op één verkeerde balaanname of op een gemiste kans. Maar de impact van het moment was wel groot. Het was duidelijk en het betrof de vedette van het moment. Dan weet je dat er kritiek komt.

Clattenburgs leiding was verder nauwelijks onderwerp van gesprek. Gewoon keurig gefloten, weinig gefloten vooral. Al had de Fransman Moussa Sissoko vlak na rust ook geel moeten hebben. Clattenburg schudde wat met het hoofd en liet de Fransman ontsnappen. Een kenmerkende houding van de Brit die daarom ook in eigen land regelmatig wordt bestempeld als laconiek en te coulant. In de verlenging gaf Clattenburg Blaise Matuidi volkomen overbodig een gele kaart. Het leek wel of de scheidsrechter plotseling overal geel voor wilde trekken. Bijna was hij ook echt beslissend met een fout. Niet Laurent Koscielny maakte hands, maar de Portugese aanvaller Éder. Uit de vrije trap raakte Raphaël Guerreiro de lat. Ook voor Clattenburg duurde het toernooi iets te lang.

En dat ene moment uit de beginfase van de wedstrijd blijft toch hangen. De overtreding zal her en der de jaaroverzichten wel halen en ook Clattenburg zal dan zien wat-ie had moeten doen.

KLASSEMENT
Scheidsrechter Beoordeling
1. Nicola Rizzoli (Ita) 8,5 (4 duels)
2. Martin Atkinson (Eng) 8,0 (3 duels)
3. Björn Kuipers 7,5 (3 duels)
4. Jonas Eriksson (Zwe) 7,33 (3 duels)
5. Clément Turpin (Fra) 7,25 (2 duels)
6. Mark Clattenburg (Eng) 7,13 (4 duels)
7. Felix Brych (Dui) 7,0 (3 duels)
8. William Collum (Sch) 6,75 (2 duels)
  Sergey Karasev (Rus) 6,75 (2 duels)
10. Viktor Kassai (Hon) 6,67 (2 duels)
11. Milorad Mazic (Ser) 6,5 (3 duels)
12. Szymon Marciniak (Pol) 6,33 (3 duels)
  Svein Oddvar Moen (Noo) 6,25 (2 duels)
14. Damir Skomina (Slv) 6,13 (4 duels)
  Pavel Královec (Tsj) 6,0 (2 duels)
16. Carlos Velasco Carballo (Spa) 5,83 (3 duels)
17. Cüneyt Çakir (Tur) 5,5 (3 duels)
18. Ovidiu Hategan (Roe) 5,0 (2 duels)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.