De Kuipers Index: degelijke Eriksson sluit prima af

Reacties

Chris Tempelman en Harry Hamer volgen tijdens het EK het scheidsrechterskorps op de voet. In de rubriek De Kuipers Index worden alle arbiters beoordeeld.

De Kuipers Index: degelijke Eriksson sluit prima af

Jonas Eriksson leidde de eerste halve finale zonder problemen. De uitslag bij Portugal - Wales (2-0) zorgde er ook voor dat de UEFA geen probleem op het bordje kreeg. Met het achter de hand houden van Mark Clattenburg als arbiter voor de finale nam de UEFA immers een risico. Wales als finalist had de Engelsman Clattenburg plotseling niet de meest geschikte scheidsrechter voor de eindstrijd gemaakt.

Jonas Eriksson (Portugal-Wales) 7,5
Als laatste scheidsrechter van de twaalf die na de groepsfase waren overgebleven floot Jonas Eriksson zijn derde wedstrijd van het toernooi. Nadat hij geen kwartfinale kreeg toebedeeld was al lang duidelijk dat de Zweed een halve finale zou fluiten. Eriksson gaf zijn prima EK-optreden een passend vervolg. Eriksson is de Zweedse degelijkheid zelve. De prestaties van de scheidsrechter vertonen zelden hoge pieken, maar ook zeker geen diepe dalen. Eriksson verstaat de kunst van het opvallend onopvallend aanwezig zijn. Eriksson prefereert een drafje boven een versnelling, hij lijkt soms wandelend door een wedstrijd heen te lopen. Hij maakt zijn meters echt wel, maar het is ook zijn uitstraling. Altijd rustig, zelden in paniek of twijfels, maar altijd kort bij de situatie. Ook niet kinderachtig, laten voetballen is zijn insteek. De Zweed was niet foutloos, maar veel problemen had-ie niet en beslissend was-ie al zeker niet.

Eriksson had nog wel twee gele kaarten meer kunnen geven (onder andere een tweede aan Joe Allen in de blessuretijd), terwijl de gele prent die hij gaf aan de Welshman James Chester wat overdreven leek. En bij een hoekschop voor Portugal leek de bal nog niet volledig over de achterlijn. Dan nog het twijfelgeval bij de tweede Portugese treffer. Nani stond zeker geen buitenspel toen hij de inzet van Cristiano Ronaldo tot goal promoveerde. Renato Sanches stond wel offside en tilde zijn been op. Dat kan volgens de regels worden uitgelegd als misleiding, maar of het ook daadwerkelijk invloed had is maar de vraag.

KLASSEMENT
Scheidsrechter Beoordeling
1. Nicola Rizzoli (Ita) 8,5 (3 duels)
2. Martin Atkinson (Eng) 8,0 (3 duels)
3. Björn Kuipers 7,5 (3 duels)
4. Mark Clattenburg (Eng) 7,33 (3 duels)
Jonas Eriksson (Zwe) 7,33 (3 duels)
6. Clément Turpin (Fra) 7,25 (2 duels)
7. Felix Brych (Dui) 7,0 (3 duels)
8. William Collum (Sch) 6,75 (2 duels)
  Sergey Karasev (Rus) 6,75 (2 duels)
10. Viktor Kassai (Hon) 6,67 (2 duels)
11. Milorad Mazic (Ser) 6,5 (3 duels)
12. Szymon Marciniak (Pol) 6,33 (3 duels)
  Svein Oddvar Moen (Noo) 6,25 (2 duels)
14. Damir Skomina (Slv) 6,13 (4 duels)
  Pavel Královec (Tsj) 6,0 (2 duels)
16. Carlos Velasco Carballo (Spa) 5,83 (3 duels)
17. Cüneyt Çakir (Tur) 5,5 (3 duels)
18. Ovidiu Hategan (Roe) 5,0 (2 duels)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.