De Franse balkunstenaar is terug

Reacties

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Voor de zeventiende speelronde is dat Edouard Duplan, aanvaller van FC Utrecht.

De Franse balkunstenaar is terug

'En dan is Edouard er ook nog, maar het duurt nog wel even voordat hij terug is.' Maandenlang spraken de trainers in Utrecht deze zin uit als ze de blessurelijst doornamen. Eerst Jan Wouters en sinds dit seizoen Robby Alflen raakten er langzamerhand aan gewend dat ze het zonder Edouard Duplan moesten stellen.

De Franse aanvaller brak in anderhalf jaar twee keer een knieschijf, eindeloze revalidatietrajecten volgden, waardoor een rentree heel ver weg leek. Tot vorige maand. In het uitduel met NAC Breda was Duplan terug met een doelpunt en een assist, om afgelopen zaterdag in Alkmaar nóg harder van zich te laten horen. Het was het slotstuk van de eerste seizoenshelft, waarbij FC Utrecht met 0-3 voor dé verrassing van het weekeinde zorgde. 

Edouard Duplan in de achtervolging bij Simon Poulsen.
Edouard Duplan in de achtervolging bij Simon Poulsen.

Zonder steunpilaren als Willem Janssen (geschorst), Anouar Kali en Ruud Boymans (beiden geblesseerd) wist de 31-jarige Duplan als geen ander wat hem te doen stond. Naast hem in de aanval zag hij een achttienjarige Amerikaan (Rubio Rubin) en een twintigjarige Zweed (Kristoffer Peterson) en nam het piepjonge elftal bij de hand. Niet met krachttermen of geschreeuw, nee, met de voeten, zoals het hoort.

Met twee goals liet Duplan zich gelden, maar even belangrijk waren zijn dribbels. Als vanouds snelde hij keer op keer langs Simon Poulsen. AZ bleef machteloos achter, FC Utrecht vierde feest, en de Franse routinier zag het vol genoegdoening aan. In 2014 begaf Duplan zich elf maanden lang in de anonimiteit, om in de decembermaand te laten zien dat hij er nog altijd is.

De Franse balkunstenaar is terug, en dat belooft wat voor 2015.

Bekijk hier het Gillette Pro Klassement met alle beoordelingen van de Eredivisie-spelers
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.