Davy Klaassen: cultuurbewaker, aanjager en oogappel

Reacties

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Voor de elfde speelronde is dat Davy Klaassen, middenvelder van Ajax.

Davy Klaassen: cultuurbewaker, aanjager en oogappel

Frank de Boer weet precies wat voor vlees hij met Davy Klaassen (21) in de kuip heeft. De Ajax-trainer had de A1-junioren nog onder zijn hoede, toen spelmaker Christian Eriksen in het seizoen 2009/10 de sprong naar het eerste elftal maakte. De Boer weifelde geen moment en hevelde een B-junior over naar de hoogste jeugdploeg.

De opmars van Klaassen binnen de rangen van Ajax was begonnen. Bijna vijf jaar later is de aanvallende middenvelder opnieuw een sleutelspeler voor De Boer. Na het vertrek deze zomer van Siem de Jong en Daley Blind riep de trainer de nieuwe generatie op het voortouw te nemen. Steevast noemde De Boer in dat verband Klaassen. De trainer beschouwt hem, kind van de club sinds 2004, als belangrijke cultuurbewaker.

Die verantwoordelijkheid blijkt aan Klaassen goed besteed. Hoewel de Hilversummer zaterdag tegen FC Dordrecht de op drie na jongste speler in de basisploeg was, toonde hij zich de aanjager die Ajax nodig heeft. Met zijn spelinzicht, loopvermogen en diepgang is Klaassen al enkele weken de speler die het vuur in het soms lauwe spel van Ajax ontsteekt.

Het onderstreept waarom hij een oogappel van Johan Cruijff is. De clubadviseur ziet in een Klaassen een controlerende middenvelder, ter versnelling van de opbouw en het positiespel. Maar voorlopig heeft De Boer hem nodig als voedingsbron van de aanval. Tijdens de wedstrijd tegen FC Dordrecht (4-0), met twee fraaie assists van Klaassen, bleek andermaal waarom.

Bekijk hier het Gillette Pro Klassement met alle beoordelingen van de Eredivisie-spelers
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.