Dapper FC Dordrecht houdt het een uur vol tegen Ajax

Reacties

Ajax heeft zaterdag vrij eenvoudig gewonnen van FC Dordrecht: 4-0. Aanvankelijk hield de degradatiekandidaat de schade beperkt met een gedurfde tactiek, maar toen de Amsterdammers na een uur met een man meer kwamen te staan was de wedstrijd gespeeld.

Dapper FC Dordrecht houdt het een uur vol tegen Ajax

De bedoelingen van Dordrecht waren dapper in De Arena. Trainer Ernie Brandts kondigde al aan dat de gepromoveerde Schapenkoppen zich niet zouden verstoppen in Amsterdam. Hij hield woord door het 4-5-1-systeem weer overboord te gooien, met Rihairo Meulens, Rick ten Voorde en Mart Lieder drie aanvallers op te stellen en zijn ploeg van meet af aan vroeg druk te laten zetten. Het leverde echter weinig op tegen de geduldige kampioen.

Ajax had aanvankelijk weliswaar moeite zich, op jacht naar de vierde competitiezege van het seizoen in De Arena, onder de Dordtse druk uit te spelen. De keren dat de Amsterdammers door de defensieve linies van de bezoekers heen braken, was het echter ook meteen gevaarlijk. Het vertaalde zich al vroeg in gele kaarten voor Lieder, Josimar Lima en Ilias Haddad. Omdat Dordrecht keer op keer aan de noodrem moest trekken, kon een tegentreffer niet uitblijven.

Anwar El Ghazi was met zijn snelheid een plaag voor de defensie van FC Dordrecht. Zijn directe tegenstander Josimar Lima moest met twee gele kaarten van het veld.
Anwar El Ghazi was met zijn snelheid een plaag voor de defensie van FC Dordrecht. Zijn directe tegenstander Josimar Lima moest met twee gele kaarten van het veld.

In de 21ste minuut was het dan ook raak, toen Anwar El Ghazi – nadat hij was gelanceerd door Kolbeinn Sigthórsson - eens niet onreglementair werd afgestopt en Lasse Schöne een niet te missen kans bood: 1-0. De rappe El Ghazi maakte nog wel vaker gebruik van de zee van ruimte achter de defensie van Dordrecht, maar Ajax verzuimde aanvankelijk de marge verder op te voeren. Zo schoot Davy Klaassen in kansrijke positie naast.

Toen Lima na ruim een uur met zijn tweede gele kaart van het veld moest, gebeurde alsnog wat Brandts met zijn gedurfde tactiek had gehoopt te voorkomen: Ajax liep uit naar een comfortabele zege. Schöne schoot niet veel later zijn zevende seizoenstreffer tegen de touwen uit een vrije trap. In de tien minuten die daarop volgden droegen ook Joël Veltman (stift) en Lucas Andersen (na een kopbal van Klaassen) bij aan de Amsterdamse vreugde. De weer in de basis gestarte Sigthórsson scoorde ondanks een goede kans niet.

Desondanks zal trainer Frank de Boer tevreden hebben gezien dat Dordrecht slechts een uur echt tegenstand bood. Woensdag staat met Barcelona in de Champions League immers de volgende échte test voor de deur, als Ajax moet winnen om kans te blijven maken op overwintering. Dat zullen de Amsterdammers doen in de wetenschap dat de tweede plaats in de Eredivisie in veilige handen is. Dordrecht blijft na de zevende nederlaag in acht duels zeventiende.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.