City houdt United van vierde plek af, hoofdrol Wijnaldum

Manchester City heeft zich zondag verzekerd van deelname aan de voorronde van de Champions League volgend seizoen. Arsenal pakte ten koste van Tottenham Hotspur de tweede plek. Georginio Wijnaldum plaatste zich in de schijnwerpers bij Newcastle United, dat The Spurs verrassend versloeg.

Swansea City - Manchester City 1-1
City had met een veel beter doelsaldo dan United (+30 om +12) aan een gelijkspel tegen Swansea City feitelijk genoeg om de vierde plaats veilig te stellen. Na twee competitieduels op rij zonder zege was een zege uiteraard ook welkom voor de ploeg van scheidend manager Manuel Pellegrini, maar dat bleek opnieuw een lastige opgave.

Kelechi Iheanacho zette City vanuit de rebound weliswaar al vroeg op voorsprong, daarna verzuimden The Citizens de score ondanks vele mogelijkheden uit te bouwen. Swansea-sluitpost Kristoffer Nordfeldt (ex-SC Heerenveen) bleef telkens overeind.  Een van richting veranderde vrije trap van Andre Ayew zorgde ervoor dat Joe Hart vlak voor rust wél een goal incasseerde.

Omdat City bleef doorgaan met het missen van kansen, zou nog zo'n ongelukkige tegengoal betekenen dat Manchester United bij een zege in de uitgestelde wedstrijd tegen AFC Bournemouth het ticket voor de Champions League-voorronde zou kunnen veroveren. Dat kan nu alleen in theorie nog, bij een overwinning met negentien goals verschil.

Olivier Giroud scoorde sinds januari niet meer voor Arsenal, maar maakte tegen Aston Villa een hattrick. Op de foto viert hij zijn eerste doelpunt.

Arsenal - Aston Villa 4-0
Arsenal heeft zich op de valreep verzekerd van de tweede plaats in de Premier League. De ploeg van Arsène Wenger, die ook dit seizoen weer naast alle prijzen greep, won in eigen huis met 4-0 van het reeds gedegradeerde Aston Villa en zag concurrent Tottenham Hotspur verliezen op bezoek bij het eveneens gedegradeerde Newcastle United.

Olivier Giroud, die in de vorige speelronde tegen City voor het eerst sinds januari weer scoorde, liet zien helemaal terug te zijn. Hij opende in de vijfde minuut de score door hard binnen te koppen. Het werd de wedstrijd van de Franse spits, want hij was in de laatste tien minuten nog twee keer trefzeker. Het slotakkoord kwam op naam van de afscheid nemende Mikel Arteta, die via Mark Bunn de 4-0 op het scorebord zette.

De Londenaren sluiten het seizoen zo af als nummer twee, met 71 punten uit 38 wedstrijden. Dat is één puntje meer dan Tottenham. Aston Villa, waar Leandro Bacuna in de basis stond, daalt als hekkensluiter af naar het Championship.

Newcastle United - Tottenham Hotspur 5-1
Newcastle United heeft Tottenham verrassend van de tweede plaats afgehouden. Met dank aan twee doelpunten van Georginio Wijnaldum werd de Engelse topclub met 5-1 verslagen. Toch zal een dubbel gevoel overheersen bij de al gedegradeerde ploeg van manager Rafael Benítez.

Aleksandar Mitrovic, de maker van de 2-0, werd in de 67ste minuut na een smerige overtreding namelijk met een directe rode kaart van het veld gestuurd. Vlak voor die rode prent maakte Erik Lamela namens Tottenham de aansluitingstreffer. Het mocht niet baten, want in de 73ste minuut maakte Wijnaldum op controversiële wijze de 3-1.

De Oranje-international benutte een strafschop, maar maakte vlak daarvoor ruzie met zijn aanvoerder Moussa Sissoko, de nummer één op het lijstje. Wijnaldum schoot prima raak, maar zijn ploeggenoten feliciteerden hem nauwelijks en Benítez besloot de Nederlander direct te wisselen. De vervanger van Wijnaldum, Rolando Aarons, maakte er met een fraaie volley 4-1 van, voordat de mee opgekomen Daryl Janmaat zelfs een vijfde Newcastle-treffer maakte met een bekeken schuiver.