De troosteloze ondergang van traditieclub Aston Villa

Reacties

De 38ste speelronde in de Premier League begint zondag om 16.00 uur. VI-redacteur Reon Boeringa schrijft over Aston Villa, een club die dit seizoen veel meer verloor dan zijn Premier League-status.

De troosteloze ondergang van traditieclub Aston Villa

The Holte End op Villa Park is een van de mooiste tribunes van Engeland. Statige trappen leiden naar de façade, waar de bakstenen gevel is versierd met de clubnaam en een prachtig mozaïek in de clubkleuren.

Dit is de tribune waar sinds jaar en dag de harde kern van Aston Villa gehuisvest is. Vele successen werden hier gevierd. Zeven landstitels, zeven FA Cups, vijf League Cups en een Europa Cup I haalde Aston Villa sinds de oprichting in 1874 binnen. Sinds 1894 is Villa Park het decor van thuisduels van de club uit Birmingham, dat in totaal 104 seizoenen op het hoogste Engelse niveau speelde en daarmee op Everton na recordhouder is.

De tijden van landstitels en Europese glorietochten zijn verleden tijd. Daar hebben de fans zich al lang geleden bij neergelegd. Supporters konden er de afgelopen twee decennia trots op zijn dat Aston Villa zijn reputatie als een van de belangrijkste clubs in de historie van het Engelse voetbal hoog hield, door zijn status als een van de zeven eeuwige Premier League-deelnemers in stand te houden. En met elke Engelse club die werd overgenomen door een buitenlandse miljardair, werd Aston Villa's imago als traditieclub versterkt. In de steeds verder ontsporende Premier League, werd Villa ook door fans van andere clubs gewaardeerd als club die gewoon was gebleven.

The Holte End.
The Holte End.

Maar het was slechts een kwestie van tijd dat ook Aston Villa het gevecht tegen de miljoenen uit Rusland, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten zou verliezen. Dat gebeurde dan ook. De club die in 2008, 2009 en 2010 telkens in de topzes eindigde, gleed steeds verder af. Martin O'Neill had het in 2010 al voorzien. De geliefde succescoach stapte toen op omdat hij inzag dat Villa een kansloze strijd voerde.

O'Neill kreeg gelijk. Na zijn vertrek eindigde Villa elfde, zestiende, vijftiende, vijftiende en zeventiende. Telkens ging het nét goed. Tot het dit seizoen goed mis ging. Door de dramatische resultaten en het uitblijven van aankopen keerden fans zich tegen het clubbestuur. De tribunes werden met de week leger en op The Holte End kon je de bij de laatste thuiswedstrijden een speld horen vallen.

Daarmee heeft Aston Villa behalve zijn Premier League-status dit seizoen misschien wel iets veel belangrijkers verloren: zijn identiteit.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.