Champions League: Sneijder en Drogba treffen Mourinho

In Nyon is de loting voor de achtste finales van de Champions League verricht. VI.nl volgde de verrichtingen in Zwitserland live. Lees hieronder het complete verslag.

Champions League: Sneijder en Drogba treffen Mourinho

De loting voor de achtste finales van de Champions League heeft enkele krakers opgeleverd. Wesley Sneijder treft met Galatasaray zijn oude trainer José Mourinho, die nu trainer is bij Chelsea. Met de Portugees als coach won de Oranje-international (bij Inter na een 2-0 zege op Bayern München) in 2010 het miljoenenbal.

Mourinho sprak vooraf nog de hoop uit 'King Didier' te treffen. De Portugees werkte bij Chelsea in zijn eerste ambtstermijn immers al samen met de Ivoriaan, die aldaar uitgroeide tot publiekslieveling. Stamford Bridge zal daarom de tegenwoordig in Istanbul actieve aanvaller met open armen ontvangen.

Met Manchester City-Barcelona en Arsenal-Bayern München staan er nog twee enorme krakers op het programma. Voor City wacht een beproeving bij de eerste keer dat de miljoenenploeg deel uitmaakt van de knock-outfase.

Arsenal loot met de titelhouder (met Arjen Robben in de gelederen) wéér enorm zwaar, iets dat de ploeg van manager Arsène Wenger in de vorige jaren ook al overkwam. De Fransman was al bang dat dit zou gebeuren na het weggeven van de groepswinst in poule F op de zesde en laatste speeldag.

Robin van Persie en Alexander Büttner hebben het met Manchester United relatief gemakkelijker. Zij treffen Olympiakos Piraeus. AC Milan, dat een sta-in-de-weg bleek voor Ajax, moet het bij de laatste zestien opnemen tegen Atlético Madrid. Voor keeper Christian Abbiati is dat een mooie loting, hij stond eerder bij de Spaanse ploeg onder contract. Nigel de Jong en Urby Emanuelson mogen zich zodoende opmaken voor een bezoek aan Vicente Caldéron.

Gregory van der Wiel treft met PSG Bayer Leverkusen, terwijl voor Klaas-Jan Huntelaar ook een mooie tegenstander uit de koker kwam. Hij treft zijn oude ploeg Real Madrid. Momenteel is de spits nog geblesseerd.

De achtste finales zullen worden afgewerkt op 18,19 en 25 en 26 februari. De returns zijn op 11, 12 maart en 18, 19 maart. De loting voor de kwartfinale is op 21 maart.

Loting achtste finales van de Champions League
Manchester City (Eng) - Barcelona (Spa)
Olympiakos Piraeus (Gri) - Manchester United (Eng)
AC Milan (Ita) - Atlético Madrid (Spa)
Bayer Leverkusen (Dui) - Paris Saint-Germain (Fra)
Galatasaray (Tur) - Chelsea (Eng)
Schalke 04 (Dui) - Real Madrid (Spa)
Zenit Sint-Petersburg (Rus) - Borussia Dortmund (Dui)
Arsenal (Eng) - Bayern München (Dui)















VOORAF


• Dit zijn de acht groepswinnaars van de poulefase: Manchester United (Groep A), Real Madrid (Groep B), Paris Saint-Germain (Groep C), Bayern München (Groep D), Chelsea (Groep E), Borussia Dortmund (Groep F), Atlético Madrid (Groep G) en Barcelona (Groep H). Deze acht ploegen treffen een nummer twee. Loten tegen een van de clubs die in de poule ook al tegenstander was is niet mogelijk.

• Dit zijn de acht nummers twee van de poulefase: Bayer Leverkusen (Groep A), Galatasaray (Groep B), Olympiakos Piraeus (Groep C), Manchester City (Groep D), Schalke 04 (Groep E), Arsenal (Groep F), Zenit Sint-Petersburg (Groep G) en AC Milan (Groep H). Deze acht ploegen treffen een groepswinnaar. Loten tegen een van de clubs die in de poule ook al tegenstander was is niet mogelijk.

• Een paring met een club uit hetzelfde land is niet mogelijk.

• De achtste finales zullen worden afgewerkt op 18,19 en 25 en 26 februari. De returns zijn op 11, 12 maart en 18, 19 maart. De loting voor de kwartfinale is op 21 maart.

• Omdat PSV in de voorronden werd uitgeschakeld door AC Milan, was Ajax dit seizoen de enige Nederlandse deelnemer aan het miljoenenbal. Ook Ajax sneuvelde tegen Milan. Door een 0-0 gelijkspel in San Siro sloegen de Milanezen de Amsterdamse aanval af. Ajax hoort vanaf 13.00 uur wie de tegenstander in de eerste knock-out-fase van de Europa League zal zijn.

• De overmacht van de grote voetballanden is groot in de Champions League. Zoals in bovenstaande opsomming te zien is, hebben zowel Duitsland als Engeland nog vier ploegen over. Spanje is vertegenwoordigd met drie teams. Frankrijk, Griekenland, Turkije, Rusland en Italië zijn allemaal met maar één ploeg aanwezig. Voor de Duitsers is dat een primeur.

Bayern München kan als titelhouder nog steeds de eerste ploeg ooit worden die de Champions League-eindzege prolongeert.

Cristiano Ronaldo (Real Madrid) is tot dusver topscorer in het miljoenenbal met negen goals. Een recordaantal treffers in de groepsfase van het toernooi. Zlatan Ibrahimovic (PSG) volgt met acht treffers. Hij evenaarde het record van Filippo Inzaghi, Hernan Crespo en Ruud van Nistelrooy. Raúl is met 71 goals nog altijd topscorer aller tijden, maar moet vrezen voor Lionel Messi (65) en Ronaldo (59).

• Dit zijn de Nederlanders die mogelijk nog hun opwachting maken in het vervolg van de Champions League: Arjen Robben (Bayern), Robin van Persie en Alexander Büttner (Manchester United), Wesley Sneijder en Nordin Amrabat (Galatasaray), Nathan Aké en de  momenteel zwaargeblesseerde Marco van Ginkel (Chelsea), Urby Emanuelson en Nigel de Jong (beiden AC Milan), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain) en de eveneens zwaargeblesseerde Ibrahim Afellay (Barcelona).

Zenit Sint-Petersburg kwalificeerde zich met zes punten uit zes duels voor de achtste finales van de Champions League. De Russen hebben daarmee een primeur: nooit eerder lukte het een ploeg zich met zo weinig punten te plaatsen voor de knockout-fase van het miljoenentoernooi. Zenit won één van zijn zes groepsduels (bij FC Porto, 0-1), speelde drie keer gelijk en leed twee nederlagen.

● Ook Napoli had een primeur: sinds de poulefase uit 32 clubs bestaat is het de eerste club die zich ondanks twaalf punten uit zes groepswedstrijden toch niet kwalificeerde voor de achtste finales van het toernooi. Napoli won vier van zijn zes duels en leed twee nederlagen, maar moest vanwege een mindere onderlinge balans met Arsenal en Borussia Dortmund genoegen nemen met een vervolg in de Europa League.

● De voorbije groepsfase van de Champions League heeft dit seizoen een karrenvracht aan doelpunten opgeleverd. Gemiddeld vielen er bijna drie treffers per duel. De 96 groepswedstrijden waren deze jaargang goed voor 277 doelpunten, een moyenne van 2,89 goals per duel. Van alle CL-groepsfases sinds het seizoen 1999/00 (de poulefases waaraan 32 clubs deelnemen) vielen er alleen in 2000/01 en vorig seizoen meer treffers, respectievelijk 292 en 284 in 96 duels.

● Dit seizoen was Real Madrid van alle clubs het meest productief. De Koninklijke tekende - mede door de scoringsdrift van Cristiano Ronaldo (negen goals) - in zes groepswedstrijden voor twintig treffers, een evenaring van het Champions League-record van Manchester United (uit 1998/99) en Barcelona (2011/12). Achter Real toonden ook Manchester City (achttien goals), Bayern München (zeventien), Paris Saint-Germain en Barcelona (elk zestien) zich bijzonder trefzeker.

● Er zijn nog zeven oud-winnaars over in het toernooi: titelhouder Bayern München, Borussia Dortmund, Real Madrid, AC Milan, Barcelona, Chelsea en Manchester United.

Luis Figo, voormalig aanvaller van Barcelona, Real Madrid en Internazionale zal secretaris-generaal Gianni Infantino en Giorgio Marchetti (directeur competities), die de loting namens de UEFA leiden, bijstaan.

● De finale zal dit seizoen in Estadio Da Luz zijn, de thuishaven van Benfica.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen