CAS brengt schorsing Platini terug tot vier jaar

Reacties

Het Internationaal Sportgerechtshof (CAS) heeft de schorsing van Michel Platini teruggebracht tot vier jaar. De rol van de Franse oud-international, die opstapt als voorzitter van de Europese voetbalbond (UEFA), in de voetbalwereld lijkt daarmee uitgespeeld.

CAS brengt schorsing Platini terug tot vier jaar

Platini bracht onlangs een bezoek aan het CAS in Lausanne, omdat hij zijn straf van de ethische commissie van de FIFA wilde aanvechten. De Europese voetbalbaas werd voor zes jaar geschorst, omdat hij in 2011 een betaling van 1,8 miljoen euro heeft ontvangen van toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter voor werkzaamheden bij de wereldvoetbalbond.

De man die nog altijd EK-topscorer aller tijden is met negen goals, blijft volhouden dat die betaling niet dubieus is. 'Ik heb niets gedaan, ik heb geen fouten gemaakt', zei Platini een kleine twee weken geleden na het verlaten van de acht uur durende hoorzitting. De bondsbobo was toen nog optimistisch en geloofde in vrijspraak, maar nu blijkt dat die hoop ijdel was.

Het betekent dat Platini er op vrijdag 10 juni bij niet bij zal zijn als in Saint-Denis Frankrijk om 21.00 uur de openingswedstrijd van het EK in eigen land tegen Roemenië speelt. De Fransman liet na de uitspraak van het CAS weten dat hij officieel opstapt als voorzitter van de Europese bond. Ook kan hij zich niet kandidaat stellen in 2019 als de FIFA opnieuw presidentsverkiezingen uitschrijft.

Wat betreft de opvolging van Platini bij de UEFA staat KNVB-bondsvoorzitter Michael van Praag hoog op het lijstje. De ex-bestuurder van Ajax is vice-president in het uitvoerend comité van de Europese bond en heeft eerder al te kennen gegeven dat hij open staat voor die functie. Nu houdt hij zich via een persverklaring van de KNVB aan de NOS op de vlakte.

'Het Europese voetbal moet dit probleem oplossen, een voorzitter die vier jaar geschorst is. We hebben een nieuwe voorzitter nodig. Om tot een goed gezamenlijk gedragen standpunt van heel Europa te komen is er een bestuursvergadering op 18 mei. Die was al gepland en dat wordt een belangrijke bijeenkomst. Om de discussie vooraf niet te verstoren, laat Michael van Praag het hier bij.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.