Blatter en Platini vechten door en stappen naar het CAS

Reacties

Sepp Blatter (79) en Michel Platini (60) stappen ondanks hun strafvermindering naar het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne. De bestuurders zagen woensdag hun schorsing van acht jaar teruggebracht worden naar zes jaar, maar vechten door om hun naam te zuiveren.

Blatter en Platini vechten door en stappen naar het CAS

De ethische commissie van de FIFA had de voormalig voorzitter van de wereldvoetbalbond en de ex-UEFA-voorzitter in december al voor acht jaar geschorst vanwege de verdachte betaling die de Fransman in 2011 ontving. Platini kreeg toen 1,8 miljoen euro vanwege werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 had verricht voor Blatter en de FIFA.

De beroepscommissie oordeelde woensdag dat de twee wel schuldig waren, maar bracht de straf terug tot zes jaar. De twee hebben altijd volgehouden dat er niets illegaals was aan de afspraak en kondigden daarom aan direct naar het CAS te stappen.

Blatter liet weten 'zwaar teleurgesteld' te zijn. 'Uiteraard stap ik naar het CAS', vulde de Zwitser, die vanaf 1998 voorzitter van de FIFA was, direct aan. Blatter, die ook nog een boete kreeg van 45.000 euro, zal vrijdag weten wie zijn opvolger wordt als FIFA-baas. Dan staat immers de verkiezing op het programma.

Politiek
Aanvankelijk wilde ook Platini een gooi doen naar de baan van Blatter. Maar door zijn schorsing moest de Fransman, die een boete van 73.000 euro kreeg, zich terugtrekken. Volgens Platini is juist die verkiezing een van de redenen dat hij het hoger beroep verloren heeft. Hij sprak direct al zijn woede uit en noemde het besluit een 'politieke beslissing.'

'Ik vecht tot het eind door om te laten zien dat ik onschuldig ben', vulde Platini direct al aan bij de bekendmaking dat hij naar het CAS zou stappen. 'Dit is een beledigende en beschamende uitspraak. Ik ben een slachtoffer van het systeem. Dit besluit is maar met één doel genomen: zorgen dat ik geen FIFA-voorzitter kan worden en zo bepaalde belangen beschermen. Belangen van zaken die ik aan de kaak zou gaan stellen. Als bepaalde mensen profiteren van dit onrecht dan zou dat een waar schandaal zijn', aldus Platini, die voorlopig net als Blatter tot 8 oktober 2021 geschorst is. De Fransman zou bij het WK van 2022 in Qatar dus weer een officiële rol kunnen en mogen bekleden.

Infantino
Platini bedankte ook de Europese voetbalbond nog. 'Ik wil alle 54 Europese bonden bedanken voor hun vertrouwen en hun steun. Ze geloofden in mij. Terecht', aldus de oud-voorzitter van UEFA. Hij spreekt zijn vertrouwen uit in Gianni Infantino, secretaris-generaal van de Europese voetbalbond.

'We hebben negen jaar samengewerkt. Het is een goede kerel en ik heb vertrouwen in hem.' Infantino is samen met sjeik Salman bin Ibrahim-Al Khalifa favoriet bij de verkiezing van vrijdag. Prins Ali, Tokyo Sexwale en Jérôme Champagne lijken al bij voorbaat kansloos.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.