Brocchi kent geen angst voor gedoemde mislukking in Milaan

Reacties

Christian Brocchi is al de vijfde clubman die deze eeuw door AC Milan naar voren geschoven wordt als hoofdtrainer. Vier keer ging het al mis, maar Brocchi kent geen angst.

Brocchi kent geen angst voor gedoemde mislukking in Milaan

Met een plaats in de bekerfinale en een zesde plaats in de competitie is de situatie voor AC Milan nog lang zo beroerd niet als de laatste jaren geregeld het geval was. De dinsdag ontslagen trainer Sinisa Mihajlovic zou volgens directeur Adriano Galliani zelfs nog goed liggen in de spelersgroep, maar de manier van voetballen kon zowel hem als de bemoeizuchtige eigenaar Silvio Berlusconi niet bekoren. 'Of ik bang ben dat ik mijn vingers hieraan brand? Er kleeft altijd een risico aan bij dit soort klussen', sprak Brocchi nuchter bij zijn presentatie.

Maar hij weet ook dat het met zijn vier voorgangers deze eeuw niet goed afliep. Mauro Tassotti, nog speler van het gouden AC Milan met Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard, kwam er nog het beste vanaf toen hij na zijn interim-klus in 2001 werd weggepromoveerd tot assistent. Na het ontslag van Massimiliano Allegri kreeg hij in 2014 ook nog even kort de hoofdverantwoordelijkheid. Drie andere boegbeelden keerden de club definitief de rug toe, al staan Clarence Seedorf en Filippo Inzaghi nog wel steeds op de loonlijst.

'Ik bekijk het niet vanuit het negatieve', aldus Brocchi. 'Dit vraagstuk is me vaker voorgelegd. Maar ik ben niet bang en weet wat ik kan.' Leonardo werd ondanks een aardige rol in de kampioensstrijd weggestuurd en Seedorf haalde met bijna twee punten per wedstrijd een zeer behoorlijk gemiddelde in zijn halfjarige bewind. Alleen onder Inzaghi ging het echt van kwaad tot erger, met een kleurloze middenmootpositie tot gevolg.

Clarence Seedorf (rechts) als coach van AC Milan in gesprek met Mario Balotelli.
Clarence Seedorf (rechts) als coach van AC Milan in gesprek met Mario Balotelli.

'We staan allemaal achter de keuze om Christian nu door te schuiven en we geloven allemaal dat hij op dit moment de juiste man is. En als het niet werkt, zal hij gewoon weer coach worden van de Primavera. Geen probleem', biedt Galliani de veertigjarige coach in elk geval een vangnet. De trouwe krachten Leonardo (zeven dienstjaren), Seedorf (elf) en Inzaghi (veertien) gingen na hun mislukte opstart als beginnend trainer namelijk verloren voor de club, die juist zo worstelt met zijn identiteit.

Toen Brocchi zelf nog voetbalde, werd hij net als zijn genoemde voorgangers kampioen met de club. De gewezen middenvelder mocht zelfs twee keer de Champions League omhoog houden (2003 en 2007) in het rood-zwarte shirt. Brocchi krijgt nu een contract voor twee maanden. 'Maar een verbintenis voor twee jaar had me ook geen enkele zekerheid geboden. Als je hier niet presteert, word je toch wel vervangen', spreekt hij uit ruim tien jaar werkervaring bij de club. 'En als ik het hier niet aan de praat krijg, voel ik me heus niet te groot om dat te erkennen.'

Moed kan Brocchi in elk geval niet ontzegd worden, maar dat lijkt maar een fractie van zijn eisenpakket in San Siro. 'Ik kan niet met honderd procent zekerheid zeggen dat we de laatste zeven wedstrijden gaan winnen, maar wel dat ik honderd procent voor de club ga geven', blikt hij al bijna als een gewillig slachtoffer vooruit op het competitieslot. 'Maar ik ga voor deze kans met het verlangen en de spirit die mij ook in het verleden altijd hebben gedreven.'

Clubmannen aan het roer bij AC Milan
Seizoen 2015/16 Christian Brocchi (Ita) contract tot einde seizoen
Seizoen 2014/15 Filippo Inzaghi (Ita) ontslagen na tiende plaats
Seizoen 2013/14 Clarence Seedorf ontslagen na achtste plaats
Seizoen 2009/10 Leonardo (Bra) ontslagen na derde plaats
Seizoen 2000/01 Mauro Tassotti (Ita) weggepromoveerd na zesde plaats
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.