AC Milan is alleen nog groot in het hoofd van Berlusconi

Reacties

Als vierde trainer in twee jaar is Sinisa Mihajlovic slachtoffer geworden van het ongeduld van Silvio Berlusconi. Zoals hij AC Milan dertig jaar geleden met zijn eigen handen groot maakte, richt hij de club nu ten gronde.

AC Milan is alleen nog groot in het hoofd van Berlusconi

Berlusconi is sinds 2014 meer directeur van een trainerscircus, dan eigenaar van een voetbalclub. Hij weigert te erkennen dat Milan geen topclub meer is en dat er geduldig en met beleid gebouwd moet worden om weer groot te kunnen worden. Massimiliano Allegri, Clarence Seedorf, Filippo Inzaghi en Mihajlovic raakten allemaal hun baan kwijt door het imaginaire wereldbeeld van de voormalige premier van Italië.

Allegri zat drieënhalf jaar op de trainersstoel van Milan. Een eeuwigheid vergeleken met de coaches die na hem kwamen. Van hen zat Seedorf er het kortste. Berlusconi was de Nederlander al na een half jaar beu, ondanks de progressie op de ranglijst en het veld. Pijnlijk voor Berlusconi is dat zowel Inzaghi als Mihajlovic bij lange na niet aan het door Seedorf bereikte puntengemiddelde kon tippen (zie onder). Indien Milan dit seizoen 1,86 punt per duel had behaald, had de club kort achter nummer drie AS Roma gestaan en volop meegestreden om plaatsing voor de Champions League.

Puntengemiddelden trainers AC Milan
Trainer Puntengemiddelde
Clarence Seedorf 1,86
Filippo Inzaghi 1,36
Sinisa Mihajlovic 1,53

Met het doorschuiven van jeugdtrainer Cristian Brocchi heeft Milan nu liefst vier trainers op de loonlijst staan, want Seedorf, Inzaghi en Mihajlovic staan allemaal nog onder contract. De Nederlander en Inzaghi krijgen nog tot het einde van dit seizoen hun salaris, Mihajlovic moet zelfs nog tot medio 2017 worden doorbetaald. Het is een flinke maandelijkse strop voor een club die er financieel toch al beroerd voor staat.

Berlusconi maalt er niet om. Hij blijft genadeloos trainers ontslaan en lijkt niet in te zien dat hij daarmee de aftakeling van zijn club juist verergert. Milan schreeuwt om rust, maar heeft een eigenaar die bij elk zuchtje tegenwind de koers wijzigt.

Dit jaar is het precies dertig jaar geleden dat Milan werd overgenomen door Berlusconi. De club verkeerde in 1986 in verschrikkelijk slechte staat. Milan was afgezakt naar de middenmoot van de Serie A en verkeerde in grote financiële problemen. Met zijn eigen middelen bouwde Berlusconi de club uit tot een van de succesvolste ter wereld.

Het is pijnlijk om te constateren hoeveel overeenkomsten de situatie van nu heeft met die van 1986, waarbij Berlusconi nu juist de katalysator van de teloorgang is. AC Milan is anno 2016 alleen nog maar groot in het hoofd van zijn eigen voorzitter.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.