Bezoek aan Ajax laatste strohalm voor PSV

Reacties

Vi.nl blikt elk weekend vooruit op een aansprekende wedstrijd in de Eredivisie. Voor de negentiende speelronde is dat Ajax-PSV.

Bezoek aan Ajax laatste strohalm voor PSV
Actueel

De laatste kans voor PSV

In de afgelopen drie seizoenen ging Ajax als achtervolger de winterstop in. Na een ijzersterke serie in de tweede seizoenshelft kroonden de Amsterdammers zich vervolgens tot landskampioen. Dit seizoen begint de ploeg van trainer Frank de Boer als koploper de tweede seizoenhelft. De seizoenstart was matig, maar na een sterke reeks in november en december werd de ploeg winterkampioen.

Ajax kent in Vitesse, FC Twente en Feyenoord de zwaarste concurrentie. PSV behoort niet tot die groep en dat is voor direct betrokkenen een grote teleurstelling. De Eindhovenaren staan elf punten achter en spelen daarom vanmiddag de wedstrijd van de waarheid. Een nederlaag betekent einde titelstrijd, waardoor de Brabanders ook op het laatste podium niet langer in de race zijn. Triest en zorgwekkend voor een club, die afgelopen seizoen tientallen miljoenen transfergeld binnen zag stromen en na donkere jaren eindelijk weer eens een gooi wilde doen naar de titel.

Pech De Jong, rentree Ruiz

Ajax hield deze winter de hand op de knip. Een bewuste keuze, zo werd verkondigd, maar de werkelijke reden was dat Ola John de Amsterdammers liet weten dat zijn toekomst elders ligt. De Boer richt zich op de huidige groep, waarbij een duidelijke tweedeling te maken is. Bij balverlies heerst de ploeg. Liefst acht keer werd in de eerste competitiehelft de nul gehouden, terwijl doelman Jasper Cillessen in elf duels die hij onder de lat stond slechts vier treffers incasseerde.

De zorgen liggen dan ook bij balbezit, waarin het positiespel meer moet worden vertaald in kansen. Daarbij leek aanvoerder Siem de Jong voorlopig de voorkeur te krijgen als spits die ballen vasthoudt en met zijn loopacties voor het doel kan verschijnen, maar hij moest zaterdagochtend noodgedwongen afhaken met een bovenbeenblessure. De Boer zal dus voor een andere oplossing moeten kiezen waarvoor hij met Danny Hoesen, Bojan Krkic of Kolbeinn Sigthòrsson overigens voldoende opties heeft.

Waar Ajax de problemen noodgedwongen intern oplost, deed PSV vorige week een noodgreep. De Eindhovenaren huurden Bryan Ruiz tot het einde van het seizoen. De Costa Ricaan was bij FC Twente in het verleden een garantie voor doelpunten, goed spel en succes. PSV hoopt op een soortgelijk perspectief, alleen is de grote vraag wat het nog kan opleveren. Daarbij moet Cocu keuzes maken indien iedereen fit is. Ruiz zal zeker gaan spelen, waardoor de ontwikkeling van onder andere Luciano Narsingh, Zakaria Bakkali en Florian Jozefzoon in bedwang komt.

Tactiek

Op de nul spelen

De defensieve zekerheid is doorgaans de basis voor een titel. Vorig seizoen is daarvan het perfecte voorbeeld. PSV kwam tot 103 treffers, twintig meer dan Ajax, maar eindigde op zeven punten achterstand van de kampioen. Met de keuze voor Cillessen is het spelen op de nul een belangrijke kwaliteit van Ajax geworden. De Amsterdammers willen ook vanmiddag weer het initiatief pakken, de slag op het middenveld winnen en van daaruit kansen creëren. 

Bij PSV is dit seizoen de verdediging vaak het zorgenkindje. Het centrale duo Rekik en Bruma begon voortvarend aan het seizoen, maar vooral Bruma viel ver terug. De defensie wil ver van het eigen doel af verdedigen, maar heeft moeite om met ruimte in de rug te spelen. Linksback Jetro Willems denkt vanuit balbezit, kan met dreiging opkomen, maar is verdedigend kwetsbaar. Op rechts is ook de Colombiaan Arias allerminst een zekerheid. Doelman Jeroen Zoet is een lichtpuntje, maar zal een hechtere defensie voor zich moeten hebben om stappen te maken. Vanmiddag zal Ajax ongetwijfeld de druk op de kwetsbare verdediging willen opvoeren.

Kan PSV de laatste strohalm grijpen en winnen in Amsterdam, of laat de koploper zich niet verrassen? Het belooft een boeiend duel te worden in de Arena, aftrap 16.30 uur. De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter is Björn Kuipers die afgelopen week van de FIFA de bevestiging kreeg dat hij met zijn vaste assistenten aanwezig zal zijn op het WK in Brazilië later dit jaar.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.