Bas Dost, de Ghostbuster van Alvalade

Twee jaar na zijn ongekende serie voor VfL Wolfsburg staat er weer geen maat op Bas Dost. De 27-jarige spits maakte zaterdagavond zijn vijftiende en zestiende competitiedoelpunt voor Sporting Lissabon en laat tot dusver alle andere Europese topschutters ver achter zich. Hij wordt in het wedstrijdverslag op de clubsite liefkozend De Vliegende Hollander en De Ghostbuster van Alvalade genoemd.

Dost schoot in het thuisduel met Paços Ferreira (4-2) na 32 minuten de 2-0 op het scorebord en tekende in de 79ste minuut met een kopbal voor het slotakkoord. Daardoor heeft de Oranje-international nu vijf competitieduels op rij gescoord. In die serie was het liefst acht keer raak voor de 1 meter 96 lange aanvaller, die liefst 45 procent van de doelpunten van Sporting (35) in de Primeira Liga voor zijn rekening nam.

De huidige productie van Dost toont veel gelijkenissen met die van twee jaar terug, toen hij in de eerste maanden van 2015 elf keer scoorde voor Wolfsburg in zes Bundesliga-duels en in de Europa League ook nog eens twee keer scoorde tegen zijn huidige club Sporting. Destijds eindigde de voormalig spits van SC Heerenveen en Heracles Almelo op twintig officiële treffers, zijn beste seizoen in buitenlandse dienst. Dost staat nu al op negentien goals.

Telkens als Bas Dost scoort voor Sporting Lissabon klinkt in het Estádio José Alvalade bovenstaand lied op de tune van AC/DC.

Hoezeer Dost op dreef is, blijkt wel uit de jaarlijst van topscorers van de Europese topcompetities. Met zeven goals voert de doelpuntenmachine van Sporting die lijst overtuigend aan, vóór Alexandre Lacazette (Olympique Lyon) en het Tottenham Hotspur-duo Harry Kane en Dele Alli (allen vijf goals in 2017). Ook in Portugal staat er geen maat op hem. Dost is met zestien goals afgetekend topscorer. Het gat met FC Porto-aanvaller André Silva bedraagt vier treffers.

Porto
Volgende week staan de twee topschutters van de Primeira Liga tegenover elkaar in een rechtstreeks gevecht. Dost kijkt met vertrouwen uit naar de topper tegen Porto op basis van de uitstekende eerste helft tegen Paços, volgens trainer Jorge Jesus misschien wel de beste van dit seizoen. 'Het was een erg goede eerste helft', bevestigde Dost. 'We speelden erg goed, maakten drie doelpunten. We hadden er zelfs vier of vijf kunnen maken.'

Dost zag wel dat zijn ploeg na rust twee goals incasseerde, maar kijkt met vertrouwen uit naar het uitduel van komende zaterdag. 'Nu willen we Porto verslaan', zei hij tegen Sport TV. De nummer twee van de ranglijst heeft zes punten meer dan nummer drie Sporting. 'We hebben in veel wedstrijden laten zien hoe goed we kunnen spelen. Ik geloof in deze ploeg. We doen het goed, maar we kunnen nog veel beter. Ik heb er een goed gevoel over.'