Barsten of buigen voor Man Utd en Spurs op Old Trafford

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Premier League. Voor de twintigste speelronde is dat het duel tussen Manchester United en Tottenham Hotspur van woensdagavond 18.30 uur.

Barsten of buigen voor Man Utd en Spurs op Old Trafford

Manchester United

Klassering 6de (34 punten uit 19 duels)
Vorm W-W-W-W-V

Na slechts zeven punten uit de eerste zes speelronden barstte de kritiek op Manchester United-manager David Moyes los. De prestaties van de landskampioen gaven de criticasters ook in de maanden daarna regelmatig aanleiding om de van Everton overgekomen Schot onder druk te zetten. In de maand december lijkt de opvolger van Sir Alex Ferguson de boel echter op de rails te hebben.

Ondanks de blessure van topscorer en sterspeler Robin van Persie won United zijn afgelopen vier competitieduels van achtereenvolgens Aston Villa (3-0), West Ham United (3-1), Hull City (2-3) en Norwich City (0-1), terwijl het de poulefase van de Champions League ongeslagen en als groepswinnaar afsloot door in eigen huis met 1-0 van Shakhtar Donetsk te winnen.

Dat die zegereeks geen toeval is moet in de maand januari blijken. Woensdagavond krijgen The Red Devils met Tottenham Hotspur voor het eerst sinds de 1-0 nederlaag op 7 december tegen Newcastle United weer een club uit het linkerrijtje op bezoek en op 18 januari staat het uitduel met Chelsea gepland. In die topduels moet de ploeg van Moyes overeind blijven om zich alsnog op te werpen als een serieuze titelkandidaat.

Uitgelicht
Want United mag dan zesde staan, de achterstand van zeven punten op koploper Arsenal is nog altijd te overzien. Daarbij is het wel zaak dat Robin van Persie zo snel mogelijk weer fit aan de aftrap verschijnt. Hoewel zijn aanvalspartner Wayne Rooney, momenteel eveneens kwakkelend met blessureleed, de laatste weken aan de basis stond van de vertrouwenwekkende zegereeks, blijft RVP dé man waarop United leunt.

Dat blijkt met name uit de indrukwekkende statistieken van de topclub uit Manchester in wedstrijden waarin Van Persie het net vond sinds zijn komst in de zomer van 2012. Als de dertigjarige spits scoort, verliest United nooit. Het is daarom te hopen voor Moyes en zijn mannen dat de topscorer aller tijden van Oranje spoedig is hersteld van zijn bovenbeenblessure.

Tottenham Hotspur

Klassering 7de (34 punten uit 19 duels)
Vorm W-G-W-V-W

Wat voor Manchester United geldt, is in grote mate ook van toepassing op Tottenham Hotspur; willen The Spurs aansluiting vinden bij de top van de Premier League, dan is een nederlaag op Old Trafford op nieuwjaarsdag funest. Bovendien is het bezoek aan Manchester de eerste echte vuurproef voor de onlangs aangestelde manager Tim Sherwood.

De opvolger van de gewezen succestrainer André Villas-Boas beleefde een uitstekende start met zeven punten uit zijn eerste drie duels en zag de dit seizoen moeizaam scorende Spurs afgelopen zondag in de thuiswedstrijd tegen Stoke City (3-0) voor het eerst met een marge van minimaal drie goals winnen in competitieverband.

Uitgelicht
De trainerswissel lijkt daarmee het gewenste effect te hebben. Onder Villas-Boas speelde Tottenham steevast met één spits: Roberto Soldado. Met Sherwood aan het roer heeft de Spaanse topaankoop van afgelopen zomer echter gezelschap gekregen van Emmanuel Adebayor, die bij zijn rentree in de basis meteen twee keer scoorde tegen Southampton (3-2).

Het resultaat van de switch naar een systeem met twee spitsen is merkbaar. De laatste drie duels leverden zeven Tottenham-goals op. In de vijftien competitieduels dat Villas-Boas langs de lijn stond scoorde de club uit Noord-Londen slechts vijftien keer. Op Old Trafford kan het nieuwbakken spitsenkoppel Adebayor-Soldado zijn waarde definitief bewijzen.

Onderlinge historie

Op het eerste gezicht lijkt United op eigen veld favoriet tegen Tottenham, maar de feiten trekken dat sterk in twijfel. De laatste drie onderlinge Premier League-duels resulteerden in twee gelijke spelen en een zege voor de club uit Londen.

Bovendien presteren The Spurs dit seizoen ijzersterk op vreemde bodem. Van de negen uitduels leverde alleen die bij Manchester City een - weliswaar grote - nederlaag op (6-0). Samen met stadgenoot Arsenal heeft Tottenham de minste verliespunten (vijf) in uitwedstrijden.

En dus liggen er kansen voor Sherwood op Old Trafford. Zeker met de thuisnederlagen van United tegen Everton (0-1) en Newcastle United (0-1) in het achterhoofd. Het waren tevens de laatste twee competitieduels waarin er een club uit de (sub)top tegenover de kampioen stond.
(Tim Vos)

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
01/12/2013 Tottenham Hotspur - Manchester United 2-2 Premier League
20/01/2013 Tottenham Hotspur - Manchester United 1-1 Premier League
29/09/2012 Manchester United - Tottenham Hotspur 2-3 Premier League
04/03/2012 Tottenham Hotspur - Manchester United 1-3 Premier League
22/08/2013 Manchester United - Tottenham Hotspur 3-0 Premier League

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen