Balkunstenaar Pirlo: luxe of last voor Juve?

Reacties

Il Maestro è tornato. De meester is terug. Met die grootse aankondiging maakte Juventus dinsdag via Twitter de rentree van Andrea Pirlo bekend. Zijn eerste wedstrijd in 49 dagen werd echter niet wat hij ervan gehoopt zal hebben. Wat voetballiefhebbers wereldwijd vrezen, lijkt steeds dichterbij te komen: het moment dat Pirlo’s lichaam zijn brein niet meer kan bijbenen.

Balkunstenaar Pirlo: luxe of last voor Juve?

Natuurlijk is het niet fair om Pirlo uitsluitend op de wedstrijd tegen AS Monaco (1-0) te beoordelen; l’Architetto speelde tegen de Monegasken zijn eerste wedstrijd na een kuitblessure. Bovendien heeft het lijf van de bijna 36-jarige voetbalkunstenaar uit Flero nou eenmaal wat langer nodig weer op krachten te komen dan vroeger.

Maar toch beklijft het gevoel dat Pirlo’s einde in de Europese top nadert. Want ook vóór het moment dat hij geblesseerd raakte, toonde hij soms tekenen van verval. Dat Juve juist in de zeven weken dat Pirlo ontbrak zijn beste spel van het seizoen liet zien, zoals uit tegen Borussia Dortmund (0-3), was geen toeval.

Aan de bal is Pirlo nog steeds van wereldklasse. Daar is geen twijfel over. Tegen Monaco lanceerde hij Álvaro Morata tot twee keer toe met een majesteuze dieptepass. Een van die ballen leidde de strafschop in waaruit de 1-0 kwam. Zonder bal komen Pirlo’s gebreken steeds vaker bloot te liggen. En dat is voor een speler op zijn positie, die van achterste middenvelder, een groot probleem.

Achilleshiel
Monaco buitte de achilleshiel van Pirlo dinsdagavond handig uit. Trainer Leonardo Jardim had uitstekend gezien dat de vrijetrappenspecialist de snelste niet meer is en de duels schuwt, en liet João Moutinho en Geoffrey Kondogbia beurtelings over hem heen denderen. Het leidde tot een paar levensgevaarlijke aanvallen van Monaco, die wonder boven wonder geen goal opleverden.

Andrea Pirlo in duel met João Moutinho.
Andrea Pirlo in duel met João Moutinho.

De vraag hoelang Juventus zich de luxe van Pirlo nog kan veroorloven wordt daarmee steeds actueler. Zijn contract loopt nog tot 2016, maar dit seizoen maakte La Gazzetta dello Sport al een paar keer melding van belangstelling vanuit de Amerikaanse MLS, interesse waar Pirlo voor open zou staan.

Voor het duel met Monaco stelde Pirlo dat het voor de derde keer winnen van de Champions League zijn grootste wens is. Afgaande op zijn strubbelingen en de flirt met de Verenigde Staten, is dit seizoen misschien wel de laatste jaargang waarin hij die droom in vervulling kan laten gaan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.