AZ blijft dromen van Europa ondanks verlies in Heerenveen

AZ heeft zich ondanks een nederlaag bij SC Heerenveen geplaatst voor de finale van de play-offs, waarin FC Groningen de tegenstander is. In Friesland verloren de Alkmaarders met 1-0, maar dat bleef zonder gevolgen.

Woensdag was AZ in eigen huis namelijk met liefst 3-0 te sterk voor Heerenveen, dat verrast leek door de 4-4-2-formatie die trainer Dick Advocaat het veld in had gestuurd. Al na 39 minuten was de eindstand bereikt en dus stonden de Friezen voor een loodzware opgave tijdens de return. Zeker omdat clubtopscorer Alfred Finnbogason en Marten de Roon in het AFAS Stadion geblesseerd raakten.

Een vroege treffer zou de ploeg van trainer Marco van Basten, vanaf komend seizoen trainer van AZ, een heel eind op weg helpen. Maar deze bleef uit. Voor rust waren het juist de bezoekers die domineerden. Johann Berg Gudmundsson kreeg binnen een minuut al een goede mogelijkheid op 0-1. Ook Steven Berghuis en Simon Poulsen stichtten gevaar, terwijl namens de thuisclub alleen Luciano Slagveer een kans kreeg.

Voorsprong
In de tweede helft kende Heerenveen wél een vliegende start, want in de 47ste minuut zorgde Slagveer voor de voorsprong. Na een scrimmage, waarin AZ-doelman Esteban eerst in de fout ging en daarna uitstekend redde, gaf de vleugelaanvaller van dichtbij het laatste tikje. Nadat Jeffrey Gouweleeuw, Gudmundsson en Markus Henriksen kort daarna kansen kregen op de gelijkmaker, stortten de bezoekers na ruim een uur helemaal in.

De vijfmans verdediging van AZ werd onder druk gezet en kwam een paar keer goed weg. Zo stuitte Bilal Basacikoglu op Esteban en schoot invaller Samir Fazli net naast. Advocaats ploeg wankelde en kwam nauwelijks meer van eigen helft af. Tien minuten voor tijd redde Esteban uitstekend op een inzet van Kenny Otigba, waardoor het tweede doelpunt van Heerenveen uitbleef en het niet echt spannend werd in het Abe Lensta Stadion.

Het bleef dus 1-0, waardoor AZ verder mag blijven dromen van Europees voetbal komend seizoen. Donderdag komt FC Groningen op bezoek in Alkmaar en drie dagen later volgt de return in de Euroborg.