Australië gaat op zoek naar bondscoach van eigen bodem

De buitenlandse gegadigden voor de vacature bij Australië staan voorlopig aan de zijlijn. De bond zoekt in eigen land naar de opvolger van de ontslagen Holger Osieck.

Australië gaat op zoek naar bondscoach van eigen bodem

'Je zou mijn woorden kunnen herinneren toen we Holger drie jaar geleden aanstelden: Ik hoop dat de volgende coach een Australiër is. Dat was het plan en is ook nog steeds het plan', aldus Frank Lowy, voorzitter van de Australische bond (FFA).

Door de twee zware nederlagen tegen Brazilië en Frankrijk, beide 6-0, is die kwestie actueel geworden. 'Daar konden we niet meer omheen', zei Lowy over de aanleiding voor het vertrek van de Duitser Osieck. 'Het was plotseling, maar we hadden het idee dat we dit moesten doen.'

Na het ontslag van Osieck, die in 2010 aantrad als opvolger van Pim Verbeek, werd druk gespeculeerd over de nieuwe bondscoach voor The Socceroos. Guus Hiddink heette de voornaamste kandidaat te zijn, terwijl ook Frank Rijkaard werd genoemd bij de WK-ganger.

Maar de FFA richt zich eerst op een kandidaat van eigen bodem. Ange Postecoglou (Melbourne Victory), Graham Arnold (Central Coast Mariners, foto) en Tony Popovic (Western Sydney) zijn de kandidaten. 'Dat mag geen verrassing zijn', bevestigt Lowy de shortlist.

Dilemma
'Er zijn drie mogelijke Australische kandidaten, maar alle drie zijn nog verbonden aan een club', geeft Lowy de mogelijke obstakels. 'Het dilemma is dat we het evenwicht moeten vinden aangezien het seizoen net begonnen is. De clubs hebben hard gewerkt ter voorbereiding. Het is daarom aan ons te onderhandelen met wie we ook zullen kiezen en een oplossing te vinden waardoor de plannen niet te veel in de war worden gestuurd.'

De buitenlandse gegadigden zijn echter niet helemaal uit beeld. Maar pas als de Australische kandidaten allen afvallen, wordt de blik weer gericht over de grenzen. 'Ik hoop dat binnen twee weken de nieuwe bondscoach er is. Bij een Australiër kan dat makkelijker dan met een buitenlander, waarbij het meer tijd kost.'

Australië oefent dinsdag tegen Canada. Osiecks assistent Aurelio Vidmar neemt de honneurs waar, totdat de vacature is gevuld.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen