Rijkaard en Hiddink in beeld voor vacature bij Socceroos

De zoektocht naar een nieuwe bondscoach is de eerste cruciale opdracht in de voorbereiding van Australië op het WK. Frank Rijkaard wordt naast de onvermijdelijke Guus Hiddink genoemd als optie.

Rijkaard en Hiddink in beeld voor vacature bij Socceroos

De 6-0 nederlaag in en tegen Frankrijk was de aanleiding voor een wisseling van de wacht. Na het ontslag van Holger Osieck moet technisch directeur Han Berger zich buigen over de route op weg naar het WK in 2014. Een van de belangrijkste vragen is welke bondscoach de Socceroos onder zijn hoede moet gaan nemen.

In het rijtje van mogelijke kandidaten is onvermijdelijk dat de naam Guus Hiddink opduikt. De Achterhoeker heeft zich een plaats in de historie van het Australische voetbal veroverd met zijn succes als bondscoach. Hij loodste de Socceroos naar het WK in 2006 in Duitsland. Dat hoogtepunt is niet vergeten.

Na zijn vertrek bij FC Anzhi heeft Hiddink ook zijn handen vrij. Na de 6-0 nederlaag begin september tegen Brazilië zou hij al een telefoontje hebben gehad over zijn mogelijke interesse Down Under te gaan. Maar het lijkt er niet op dat Hiddink trek heeft in een tweede dienstverband bij de Australische bond.

Bovendien heeft de Australische bond een voorkeur voor een bondscoach die zich niet alleen richt op het WK in 2014. 'Natuurlijk is het komende WK in Brazilië belangrijk, zoals ook het toernooi om de Azië Cup in 2015 (in Australië, red) dat is', zei directeur David Gallop. 'Maar dat we er ook op het volgende WK bij zijn.'

'De beslissing om Osieck weg te sturen is genomen in het belang van de ploeg op langere termijn. Het gaat om de noodzaak de ploeg te verjongen en nieuwe impulsen te geven', aldus Gallop, die bevestigde al zijn voelsprieten te hebben uitgestoken. 'We kijken altijd naar opties en dat doen we op dit moment ook. Maar het is niet opportuun te zeggen met wie contact is gezocht.'

Graham Arnold (links) was assistent van Guus Hiddink in 2006
Graham Arnold (links) was assistent van Guus Hiddink in 2006

Er zijn meer kandidaten met een Nederlands link die worden genoemd. Naast Hiddink geldt volgens Australische media Frank Rijkaard als een optie. De 51-jarige ex-international heeft na zijn vertrek als bondscoach van Saudi-Arabië een sabbatical ingelast.

'Het is ook zeker zinvol een Australische coach te nemen, maar of dat nu ook het geval is moet de komende weken blijken', aldus Gallop. Naast Ange Postecoglu – die indruk heeft gemaakt bij Brisbane Roar en Melbourne Victory – worden in dat kader de oud-internationals Aurelio Vidmar en Graham Arnold genoemd.

Oud-Feyenoorder Vidmar, die dinsdag de honneurs waarneemt in de oefenwedstrijd tegen Canada, is als trainer van de Australische beloftes op de hoogte van het aanwezige talent. Arnold, oud-aanvaller van Roda JC, heeft als assistent de WK's van 2006 en 2010 onder Hiddink en Pim Verbeek geweest.

Arnold staat te trappelen. 'Ik ben een trotse Australiër. Als mij de baan wordt aangeboden, zou ik het met liefde doen', aldus de trainer van Central Coast Mariners. Hij heeft vertrouwen dat Australië ondanks de twee harde nederlagen goed voor de dag kan komen op het WK. 'Absoluut, maar dan moet wel eerst de instelling veranderen. De spelers zijn beter dan ze op dit moment laten zien.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen