Atlético beëindigt tijdperk Barça in Champions League

Reacties

Atlético Madrid heeft het Spaanse Champions League-onderonsje met Barcelona na een razend spannende return in zijn voordeel beslecht: 1-0. Een doelpunt in de vijfde minuut van Koke voor Atlético was voldoende om voor het eerst in de clubhistorie de halve finale van het miljoenenbal te bereiken. Voor Barcelona betekent het einde van een succesvolle periode.

Atlético beëindigt tijdperk Barça in Champions League

Atlético begon na het 1-1 gelijkspel van vorige week in Camp Nou furieus aan de vijfde onderlinge confrontatie van het seizoen. De huidige koploper van de Spaanse Primera División walste in de openingsfase werkelijk over Barcelona heen, maar kon dat alleen in de score uitdrukken via in een intikker van Koke (links op de foto met David Villa). De Spaanse middenvelder maakte van dichtbij zijn eerste Champions League-treffer na voorbereidend werk van David Villa en Adrián, die de geblesseerde Diego Costa met verve verving en even daarvoor zelf al de paal had geraakt.

De vroege treffer was voor de ploeg van trainer Diego Simeone geenszins het sein gas terug te nemen. Door de Catalaanse bezoekers regelmatig fel op te jagen en vroeg druk te zetten kwam met name Villa tegen zijn oude werkgever nog twee keer dicht bij een doelpunt. De topscorer aller tijden van de Spaanse nationale ploeg teisterde eerst de paal en vervolgens de lat met twee vlijmscherpe schoten op het doel van José Manuel Pinto.

In tegenstelling tot zijn voormalige ploeggenoten bij Barcelona staat David Villa wel in de halve finale van de Champions League. De 32-jarige spits raakte paal en lat tegen de club die hij afgelopen zomer na drie jaar verliet.
In tegenstelling tot zijn voormalige ploeggenoten bij Barcelona staat David Villa wel in de halve finale van de Champions League. De 32-jarige spits raakte paal en lat tegen de club die hij afgelopen zomer na drie jaar verliet.

Dat het slechts 1-0 bleef was de redding voor het tot dan toe overlopen Barça, dat in de vorige vier confrontaties (twee keer 0-0, twee keer 1-1) nog nooit op voorsprong had gestaan tegen de titelconcurrent uit Madrid. Nadat de rood-witte storm enigszins was gaan liggen nam de drievoudig winnaar van de Champions League de controle op de wedstrijd langzaam over en begon het voorzichtig met het creëren van kansen.

Opmerkelijk genoeg waren die niet besteed aan Messi, de man die in het miljoenenbal al 67 treffers achter zijn naam heeft staan en in 2014 alweer 24 keer met scherp schoot. Uit een voorzet van Dani Alves kopte hij in kansrijke positie naast, terwijl een fraaie assist van Neymar – hij passeerde Tiago met een onvervalste panna – eveneens niet was besteed aan de Argentijn. Opnieuw mikte hij naast, ditmaal met zijn al vaak geroemde linkervoet.

Dat het Barcelona-imperium zowel in Spanje als in Europa op instorten staat bleek ook na rust. In de jacht op de zevende opeenvolgende halve finale in de Champions League kon het elftal van trainer Gerardo Martino het nu veel meer teruggetrokken spelende Atlético maar zelden op de knieën dwingen. Alleen vlak na rust moest Thibaut Courtois zijn doel met veel kunst- en vliegwerk schoonhouden toen eerst Neymar en vervolgens Messi voor hem opdook.

Lionel Messi, hier omringd door Filipe Luís en Tiago, kon zijn stempel niet drukken op de CL-clash tussen Atlético Madrid en Barcelona.
Lionel Messi, hier omringd door Filipe Luís en Tiago, kon zijn stempel niet drukken op de CL-clash tussen Atlético Madrid en Barcelona.

Behoudens een spaarzame geniale ingeving slaagden Andrés Iniesta en Xavi & co er verder nauwelijks in de Atlético-muur te slechten. Het is tekenend voor de terugval van de Blaugranas, die ook in de Spaanse competitie een punt achter staan op de Rojiblancos. Dat de thuisploeg niet verder uitliep had het aan zichzelf te danken. Aanvoerder Gabi verzuimde bij een counter oog-in-oog met de al half verslagen Pinto de genadeklap uit te delen. Ook Raúl García en de ingevallen Diego, vorige week nog maker van de 1-0, stuitten op de vervanger van Víctor Valdés.

Ondanks die gemiste kansen wonnen de passie en vechtlust van Atlético het van de technische bagage en de Europese ervaring van Barcelona, hoewel Neymar in de slotfase nog bijna een verlenging afdwong door rakelings naast te koppen. In de slotfase knalde invaller Cristian Rodríguez nogmaals op de vuisten van Pinto, terwijl Barcelona ondanks het inbrengen van Alexis Sánchez en Pedro uitschakeling niet meer kon voorkomen.

En dus blijken de afgetekende nederlagen van vorig seizoen in de halve finale tegen Bayern München (4-0, 3-0) en de moeizame zege in de kwartfinale op Paris Saint-Germain (2-2, 1-1) die daaraan voorafging geen toeval: Barça regeert niet langer over Europa. Het plaatst zich voor het eerst sinds 2006/07 niet voor de halve finale in de Champions League.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.