Arsenal wint derby en sluit 2014 af als subtopper

Arsenal heeft in een onderling gevecht de vijfde plaats overgenomen van stadgenoot West Ham United. Twee goals kort voor rust waren voldoende voor de overwinning: 1-2.

The Hammers presteren dit seizoen onder manager Sam Allardyce boven verwachting: West Ham bezette tot zondag de vijfde plek. Het hield daarmee het toch veel hoger ingeschaalde Arsenal een punt onder zich, de ploeg van Arsène Wenger stond slechts zevende. In de Londense derby herstelden The Gunners op Upton Park de verhoudingen in de stad.

En dat na een eerste helft die doelpuntloos leek te eindigen. In de laatste vijf minuten voor rust trok Arsenal het duel echter naar zich toe. Eerst verzilverde Santi Cazorla een door hemzelf versierde strafschop, waarna Danny Welbeck een goedlopende aanval van dichtbij afrondde: 0-2. De aansluitingstreffer van Cheikhou Kouyaté bracht de spanning wel terug, maar bleek – ondanks een scrimmage voor het Arsenal-doel in de slotseconden – niet de aanzet tot een comeback.

Door die overwinning, de derde in de laatste vier wedstrijden, sluit het kwakkelende Arsenal het kalenderjaar 2014 af als vijfde. De ploeg heeft nu evenveel punten als het Southampton van Ronald Koeman, dat vierde staat. Manchester United en manager Louis van Gaal hebben drie punten meer, beide Nederlandse managers speelden zondag gelijk. West Ham bezet nog altijd zeer verdienstelijk de zesde positie.