Feestperiode brengt Van Gaal en Koeman nieuwe krakers

Reacties

De negentiende speelronde in de Premier League begint zondag om 13.00 uur. VI.nl blikt vooruit op de belangrijkste wedstrijden.

Feestperiode brengt Van Gaal en Koeman nieuwe krakers

In Nederland, Spanje, Duitsland en Italië genieten voetballers momenteel van de winterstop en brengen ze de feestdagen door met de familie, maar in Engeland dendert de voetbaltrein als vanouds in een razend tempo voort. Op Boxing Day werd een volledige speelronde afgewerkt en slechts twee dagen later komen achttien teams opnieuw in actie. Slechts Liverpool en Swansea City wordt een dag extra rust gegund, maar ook voor hen staat er op Nieuwjaarsdag opnieuw een volledige speelronde op de rit.

Een schema om als voetballiefhebber van te watertanden, maar het levert de managers in Engeland veel hoofdbrekens op. Hoe krijg je een elftal zonder veel schade (zowel qua puntenverlies als qua blessures) door deze periode? Louis van Gaal kampt bij Manchester United al het gehele seizoen met een blessurecrisis en dus hekelde hij bij Sky Sports het overvolle programma. 'Volgens de FIFA- en UEFA-reglementen is het niet toegestaan binnen 48 uur weer te spelen, maar in Engeland kan het allemaal maar...'

Toch moet de Amsterdammer twee dagen na de 3-1 zege op Newcastle United gewoon weer aan de bak met zijn elftal. Manchester United tankte in de afgelopen acht duels (W7, G1) veel vertrouwen, maar de uitwedstrijd tegen Tottenham Hotspur (aftrap 13.00 uur) is geen makkelijk karwei. The Spurs zetten namelijk een zegereeks van vier duels neer en beschikken met Christian Eriksen over een speler die aangetoond heeft beslissend te kunnen zijn. De Deen maakte vrijdag tegen Leicester City alweer voor de vierde keer dit seizoen de winnende treffer voor Tottenham.

Voor Van Gaal is het duel met Tottenham de zesde topper in twee maanden tijd. In de thuiswedstrijd tegen koploper Chelsea redde Robin van Persie pas in de slotminuut een punt, terwijl de derby tegen Manchester City met 1-0 verloren ging. Vervolgens zette United de weg omhoog in. Tegen Arsenal (2-1) en Southampton (2-1) kwam Van Gaal op wonderbaarlijke wijze weg met een zege, alvorens Liverpool via de omschakeling met 3-0 aan de kant werd gezet.

David de Gea bewijst dit seizoen zijn klasse in topwedstrijden.
David de Gea bewijst dit seizoen zijn klasse in topwedstrijden.

Met name doelman David de Gea onderscheidde zich in deze topduels op positieve wijze. De 24-jarige Spanjaard kende een moeilijke start in de Premier League, waar hij fysiek veel meer op de proef werd gesteld dan in de Primera División. Mede dankzij keeperstrainer Frans Hoek lijkt hij dit seizoen de stap naar de absolute top gezet te hebben en dat kan hij bevestigen met een sterk optreden tegen Tottenham.

Ook voor Southampton-manager Ronald Koeman staat er een mooie wedstrijd op het programma. Hij ontvangt (aftrap 15.05 uur) koploper Chelsea. De ploeg van José Mourinho, met wie Koeman samenwerkte bij Barcelona, is dit seizoen ijzersterk. Chelsea heeft de meeste doelpunten voor en de minste tegen, terwijl alleen tegen Newcastle United een nederlaag geleden werd.

Het wordt voor Koeman dus nog een hels karwei om een einde te maken aan de slechte reeks tegen topploegen. In de competitie bleken Liverpool (2-1), Tottenham Hotspur (1-0), Manchester City (0-3), Arsenal (1-0) en Manchester United (1-2) eerder te sterk.

Bijkomend probleem voor Koeman: zijn aanvalsstrategie is voornamelijk gebaseerd op voorzetten. Southampton geeft er daar 27 van per wedstrijd en is hiermee samen met West Ham United koploper in de Premier League. Tegen John Terry en Gary Cahill krijgt echter zelfs Graziano Pellè het lastig om in de lucht gevaar te stichten.

Overigens zitten bij de laatste speelronde van 2014 exact dezelfde managers in de dug-out als aan het begin van het Premier League-seizoen. Dat is een direct gevolg van het ontslag van Neil Warnock bij Crystal Palace. In de degradatiekraker tegen Queens Park Rangers (16.00 uur) zit nu interim-trainer Keith Millen op de bank, net als tijdens de eerste competitiewedstrijden van dit seizoen. Hij nam destijds tijdelijk het roer over, nadat succescoach Tony Pulis vlak voor de start van het seizoen was opgestapt.

Pulis had in oktober 2013 juist weer het stokje overgenomen van de ontslagen Ian Holloway en dus is Palace op zoek naar de vierde manager in veertien maanden tijd. Het was overigens bijna twintig jaar geleden dat het eerste ontslag in de Premier League zo lang op zich liet wachten. In het seizoen 1995/96 werd Roy McFarland als eerste trainer de laan uit gestuurd op 2 januari, terwijl in 1992/93 de eerste wisseling van de wacht pas op 15 februari plaatsvond. (Pieter Zwart)

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.