City houdt druk op Chelsea, Eriksen beslissend voor Spurs

In navolging van Chelsea heeft ook Manchester City geen fout gemaakt op Boxing Day. De ploeg van manager Manuel Pellegrini boekte alweer de zevende zege op rij en blijft daarmee in het spoor van Chelsea. Ook Liverpool en Tottenham Hotspur deden op bezoek bij de laagvliegers Burnley en Leicester City wat ze moesten doen.

West Bromwich Albion – Manchester City 1-3
Geteisterd door de blessures van de aanvallers Sergio Agüero, Edin Dzeko en Stevan Jovetic (die vandaag wel alweer op de bank zat) maakt Manchester City bepaald geen makkelijke periode door. Desondanks boekte de ploeg van Pellegrini de achtste zege in negen competitieduels. Het naar de vijftiende plaats afgezakte West Bromwich Albion was geen partij voor de landskampioen.

Dat City de druk op Chelsea, koploper met drie punten meer na de 2-0 zege op West Ham United, kan blijven opvoeren had het deels te danken aan WBA-doelman Ben Foster. De Engelse international loste na acht minuten een voorzet, Fernando strafte die fout genadeloos af. Omdat daarna ook Yaya Touré (penalty) en David Silva (uit een voorzet van Jesús Navas) scoorden, was de buit voor City al vóór rust binnen.

Terwijl de sneeuwvlokken neerdaalden op The Hawthorns, overdenkt Ben Foster zijn zonden.

Met in de komende weken nog thuiswedstrijden tegen Burnley (28 december) en Sunderland (1 januari) voor de boeg mag City nog altijd hoop koesteren dat het Chelsea spoedig achterhaalt. Het late tegendoelpunt van Ideye Brown veranderde daar niets aan. The Blues hebben in dezelfde periode lastige uitwedstrijden tegen Southampton en Tottenham Hotspur voor de boeg.

Leicester City – Tottenham Hotspur 1-2
De kans dat Chelsea op Nieuwjaarsdag tegen Tottenham Hotspur een zware middag gaat krijgen, wordt met de week waarschijnlijker. The Spurs kenden tot dusverre een wisselvallig seizoen, maar boekten vrijdagmiddag op bezoek bij Leicester City de derde overwinning op rij. Harry Kane scoorde voor de vierde achtereenvolgende keer in een officiële wedstrijd.

Harry Kane opende al in de eerste minuut de score voor Tottenham Hotspur.

De 21-jarige aanvaller was op bezoek bij Leicester City al in de eerste minuut trefzeker uit een voorzet van Nacer Chadli. Leandro Ulloa deed vlak na rust weliswaar wat terug, maar Christian Eriksen bewees in de 71ste minuut opnieuw zijn waarde door met een rake vrije trap alweer zijn zevende treffer van het seizoen te maken. De Deense ex-Ajacied schoot zijn Londense werkgever daarmee naar de zesde plaats, op twee punten van nummer vier Southampton.

Burnley – Liverpool 0-1
Liverpool heeft nog een lange weg te gaan wil het zich nog mengen in de strijd om Champions League-voetbal. Hoewel manager Brendan Rodgers zijn ploeg op bezoek bij Burnley naar de eerste competitiezege sinds 2 december (3-1 bij Leicester City) leidde, is de achterstand op Southampton inmiddels gegroeid tot zeven punten.

Het nieuwe 3-4-3-systeem van Rodgers wierp op tweede kerstdag wel voor het eerst zijn vruchten af in de Premier League. Hoewel Liverpool niet goed speelde, voorkwam Raheem Sterling dat The Reds voor de vierde keer op rij zonder competitiezege bleven. De gelegenheidsspits houdt Mario Balotelli op de bank en gaf Rodgers vrijdag gelijk door doelman Tom Heaton te omspelen na een pass van Philippe Coutinho.

Brad Jones had nog maar net een basisplaats veroverd ten koste van Simon Mignolet. Na een kwartier moest de Australische doelman echter naar de kant.

Doelman Simon Mignolet maakte na zestien minuten zijn rentree als vervanger van Brad Jones, maar maakte opnieuw geen geweldige indruk. Een tegentreffer bleef de veelbesproken Belgische doelman bespaard. De negende plaats is het voorlopige resultaat. In de thuisduels met Swansea City en Leicester City kan Liverpool het vertrouwen een boost geven.

Swansea City-Aston Villa 1-0
De ontmoeting tussen Wilfried Bony en Ron Vlaar is in een zege voor Swansea City geëindigd. De Welshe thuisploeg won door een goal van de IJslander Gylfi Sigurdsson, een schitterende vrije trap. Bony, de meest trefzekere spits in de Premier League van het kalenderjaar 2014, kon die marge niet meer vergroten.

Bij Swansea viel Marvin Emnes in de slotfase in. Bij de bezoekers zat Leandro Bacuna de gehele wedstrijd op de bank. Swansea heeft door de zege de aansluiting met de subtop gevonden. Aston Villa is middenmoter, maar moet toch met een schuin oog naar beneden kijken.

Everton-Stoke City 0-1
Bojan Krkic maakt de laatste maanden indruk bij Stoke City en werd ook op Boxing Day de matchwinner. Hij maakte met een benutte strafschop na 38 minuten het enige doelpunt op bezoek bij Everton. Bij Stoke stond Erik Pieters negentig minuten op het veld. Het dit seizoen teleurstellende Everton bezet door de nederlaag slechts een plek in de middenmoot. Stoke heeft Everton nu gepasseerd en is elfde.