Anelka zwaar gestraft voor quenelle: vijf duels schorsing

Reacties

Nicolas Anelka is flink gestraft voor zijn zogeheten quenelle, waarmee hij in Engeland voor opschudding zorgde. De spits van West Bromwich Albion moet vijf duels schorsing uitzitten, zo bleef een onafhankelijke commissie bij het eerdere oordeel van de Engelse voetbalbond (FA).

Anelka zwaar gestraft voor quenelle: vijf duels schorsing

Dat is nog niet alles, behalve de zware straf krijgt Anelka ook nog eens 80.000 pond, zo'n 100.000 euro, boete en moet hij een educatieve cursus volgen. Bovendien moet het tegen degradatie strijdende West Brom hem in de duels met Manchester United, Swansea City, Hull City, Cardiff City en Norwich City missen. Overigens laat West Brom in een officiële verklaring weten dat het Anelka bovenop de straf van de FA voor onbepaalde tijd schorst. In de tussentijd doet de club een intern onderzoek naar de acties van de spits .

Volgens de FA had Anelka op 28 december na een van zijn twee doelpunten tegen West Ham United (3-3) een racistisch dan wel discriminerend gebaar dat in strijd is met de gedragscode gemaakt door zijn treffer te vieren met een zogeheten quenelle. De commissie oordeelde eveneens zo. Wel werd benadrukt dat het geen antisemitisch gebaar was.

Hoewel 34-jarige aanvaller zelf al vertelde geen enkele verkeerde intentie te hebben, werd er al rekening gehouden met een lange schorsing. 'De quenelle is een gebaar waarmee je het systeem afwijst. Het heeft geen religieuze lading', aldus Anelka destijds over het gebaar dat een bevriende Franse comedian van hem regelmatig maakt.

Via zijn eigen Facebook-pagina liet Anelka destijds al weten het niet eens te zijn met de straf die boven zijn hoofd hing. De oud-international verwees daarbij naar het statement van Roger Cukierman, voorzitter van de CRIF, een overkoepelende organisatie die in Frankrijk de belangen van de joodse gemeenschap behartigt en fel tegen antisemitisme ageert.

Cukierman liet weten dat het gebaar van Anelka in geen geval kan worden geïnterpreteerd als een antisemitisch gebaar. Zelf zei de Fransman eerder al dat hij 'stelling wilde nemen tegen het systeem'.

West Brom schaarde zich wél achter zijn speler en gaf hem geen boete, maar diverse Franse politici en joodse groeperingen verafschuwden de 'schokkende en walgelijke provocatie' van de oud-international. De Premier League-club raakte daarop wel zijn hoofdsponsor kwijt. Het vastgoedbedrijf Zoopla, goed voor 3,6 miljoen per jaar voor de club uit (de voorstad van) Birmingham, neemt na dit seizoen afscheid. Anelka kan nog wel tegen het besluit in beroep. Hij heeft nog zeven dagen om zijn besluit te nemen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.