Ajax wil afrekenen met dramatische slotfases

Reacties

Ajax jaagt vanaf komend weekend op Feyenoord voor de koppositie in de Eredivisie. De Amsterdammers zijn erop gebrand om af te rekenen met de pijnpunten van de eerste seizoenshelft.

Ajax wil afrekenen met dramatische slotfases

Behalve tegendoelpunten uit spelhervattingen valt op dat Ajax in de slotfase van een wedstrijd opvallend veel goals incasseert. Als de duels in de Eredivisie 75 minuten zouden duren, dan zou Ajax momenteel de koploper zijn met negen (!) punten voorsprong op nummer twee Feyenoord. Het benadrukt eens temeer dat de zorgen over het laatste kwartier terecht zijn.

Ajax incasseerde zes treffers in de slotfase van een duel, omgerekend liefst 46 procent. Opvallend is ook dat de Amsterdammers in het middenstuk van de wedstrijd ijzersterk zijn. Tussen de 31ste en 79ste minuut wist nog geen ploeg tegen Ajax te scoren.

Het pijnpunt zorgde afgelopen week op trainingskamp in Alcantarilha voor een open discussie tijdens een groepsgesprek, waarbij de Ajacieden allerlei uiteenlopende redenen opperden. 'Een argument als conditie kunnen we in de moderne tijd direct van tafel vegen', geeft Bosz deze week in Voetbal International de conclusie van het groepsgesprek weer. 'Alles wordt bij ons gemeten, elke training, elke wedstrijd. Daarin is niets opvallends waar te nemen. We hebben dit seizoen ook weinig met blessures te maken, de groep is fit en in staat om meerdere wedstrijden per week te spelen. Toch zie je dat we in slotfases nog weleens op twee gedachten hinken. En we kunnen nog zoveel meten, angst is niet te vangen in een getal.'

'Als je aan een speler vraagt: "ben je in de slotfase bang en loop je daarom achteruit of maak je andere keuzes?", dan zal hij dat ontkennen', vervolgt Bosz. 'Maar toch zijn er wel wedstrijden geweest waarin we onnodig met de tijd bezig waren om een voorsprong over de streep te trekken, terwijl gewoon in ons eigen spel doorvoetballen een veel betere optie zou zijn. Angst blijft een slechte raadgever. Daar hebben we het over gehad en dat is ook uitgesproken. Dat betekent niet dat het niet meer zal voorkomen, alleen als spelers er bewuster van zijn, kan dat misschien net even helpen in de slotfase. Dat ze elkaar corrigeren, vooruit coachen, zodat we de tegenstander niet onnodig dicht ons doel laat komen.'

Deze week in VI en op VI PRO de voorbereiding van Ajax op de jacht op koploper Feyenoord, met daarbij de pijnpunten van de Amsterdammers uitgelicht.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.