Ajax uit Europa League na strafschoppen tegen Steaua

Ajax heeft zich tegen Steaua Boekarest na het nemen van strafschoppen niet kunnen plaatsen voor de achtste finales van de Europa League. De Amsterdammers lieten zich op strijdlust aftroeven in de reguliere speeltijd, waarin de Roemenen met twee doelpunten een verlenging afdwongen (2-0). Ook in de penaltyserie was Steaua de betere ploeg, omdat de Ajacieden Lasse Schøne en Niklas Moisander hun strafschoppen misten.

Vooraf vreesde trainer Frank de Boer vooral de fysieke kracht van Steaua Boekarest. De Roemenen beten met felle tackles inderdaad van zich af, maar voetbaltechnisch had Ajax aanvankelijk niets te vrezen. In de elfde minuut kreeg Ajax dan ook de kans om op een vroege voorsprong te komen, maar Christan Eriksen en Viktor Fischer slaagden er in een druk strafschopgebied niet in om doelman Ciprian Tatarusanu onder vuur te nemen.

Na die sterke beginfase kwam Ajax door eigen toedoen in de problemen. Nadat Kenneth Vermeer een terugspeelbal van Christian Poulsen had opgepakt, kreeg Steaua een indirecte vrije trap op zes meter van het doel. Het schot van Raul Rusescu verdween via de schouder van Eriksen echter over de achterlijn.

VoorsprongVlak daarna kwam Steaua dan toch voorsprong. Bij een lange bal van achteruit liet Ricardo van Rhijn Jasmin Latovlevici uit zijn rug lopen. De Roemeense linkspoot kon de bal vervolgens in een leeg doel lepelen, omdat Vermeer zijn post had verlaten. De Ajax-keeper kwam daarbij in botsing met Van Rhijn, maar hield er op het oog niets aan over.

Na die tegentreffer nam Ajax de regie weer in handen, maar tot grote mogelijkheden leidde dat niet. Kolbeinn Sigthórsson en Daley Blind werden in kansrijke positie teruggefloten vanwege buitenspel, terwijl een hard afstandsschot van Viktor Fischer net naast vloog.

Omdat het in de duels vaak veel fellere Steaua er bij vlagen gevaarlijk uit kwam, bleef een verlenging dreigen. Een schot van Christian Tanase vloog nog een meter naast, terwijl Adrian Popa de paal raakte. Een kwartier voor tijd gebeurde het onvermijdelijke dan toch. Vlad Chiriches nam een afgeslagen voorzet vol op de slof en zag zijn schot in de kruising vliegen.

PaalPas nadat de tweede tegentreffer was gemaakt, zette Ajax echt aan. Omdat de ingevallen Derk Boerrigter uit een corner van Eriksen op de paal kopte en Van Rhijn al koppend doelman Tatarusanu op zijn weg vond, was een verlenging noodzakelijk. Daarin kreeg invaller Thulani Serero vijf minuten voor het einde een enorme schietkans, maar hij schoot de bal ruim naast.

In de penaltyserie bleek Steaua de zenuwen beter in bedwang te hebben dan Ajax. Waar Lasse Schøne op Tatarusanu stuitte en Moisander hoog over schoot, schoten Rusescu, Stefan Nikolic, Lucian Filip en Latovlevici allen overtuigend raak. Daarom is niet Ajax maar Steaua Boekarest de volgende opponent van Chelsea.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.