'Kinderploegje' Ajax dient te leren van strijd met Steaua

Voetbal International volgt de enige Nederlandse club in Europa op de voet. Donderdagavond (19.00 uur) neemt Ajax het in de Europa League op tegen Steaua Boekarest.

'Kinderploegje' Ajax dient te leren van strijd met Steaua


Vorm
Het vooruitzicht dat de finale van de Europa League in de eigen Amsterdam Arena wordt gespeeld is voor Ajax een extra motivatie. Maar voor de Amsterdammers speelt ook een belangrijke rol dat internationale ervaring kan worden opgedaan die niet ruim aanwezig is in de jonge selectie. 'Van dit soort wedstrijden – thuis, maar zeker ook in Boekarest – word je gewoon een betere voetballer', aldus trainer Frank de Boer.

Die jeugdigheid deed Steaua-voorzitter George Becali uitroepen dat Ajax een kinderploegje is. Trainer Frank de Boer maakt zich er niet druk over. 'Dat mogen ze zeggen; maar ik denk dat wij bewezen hebben dat we geen kinderploegje zijn. Maar dat soort teksten, het hoort allemaal bij het spelletje.'

Opvallend Frank de Boer is een van de drie trainers nog actief in de Europa League die het Europese toernooi ook als speler op zijn naam heeft geschreven. Waar de oud-international in 1992 met Ajax ten koste van Torino de UEFA Cup won, daar wonnen Bayer Leverkusen-trainer Sami Hyypiä en Atlético Madrid-coach Diego Simeone met respectievelijk Liverpool (2001) en Internazionale (1998) deze prijs in hun actieve carrière.

Afwezigen Nicolai Boilesen (niet wedstrijdfit), Ryan Babel (knie) en Davy Klaassen (lies).

Steaua Boekarest
De cijfers van dit seizoen zijn fraai voor Steaua Boekarest. In eigen land gaat de club onbedreigd aan kop als meest scorende ploeg met de minste doelpunten tegen. Ook Europees zijn de resultaten goed te noemen. In een groep met FC Kopenhagen, VfB Stuttgart en Molde FK werd Steaua groepswinnaar.

Toch is de vraag hoe de Roemeense ploeg ervoor staat. De competitie moet nog worden hervat. 'Ajax is favoriet, omdat die spelers voor de winterstop ervaring hebben opgedaan in de Champions League, thuis spelen en Steaua Boekarest begin december zijn laatste officiële wedstrijd speelde', is George Ogararu duidelijk. De verdediger speelde zowel voor Ajax als Steaua.

Opvallend De voorbereiding van Steaua Boekarest werd gekenschetst door verwikkelingen buiten het veld. Niet alleen zorgde voorzitter Becali voor de nodige ophef met zijn discutabele uitlatingen en een veroordeling wegens kidnapping, maar ook werd trainer Laurentiu Reghecampf beschuldigd van omkoping. De coach zou zich als speler van Energie Cottbus schuldig hebben gemaakt aan matchfixing.

De aanval, ingezet door rivaal Dinamo Boekarest, was aanleiding voor Steaua Boekarest een persboycot af te roepen tot het einde van het seizoen. Reghecampf heeft de aantijgingen ook tegengesproken.

Afwezigen Cristian Tanase (geschorst).

Datum Wedstrijd Uitslag
7-12-2011 Ajax - Real Madrid 0-3
16-02-2012 Ajax - Manchester United 1-2
3-10-2012 Ajax - Real Madrid 1-4
24-10-2012 Ajax - Manchester City 3-1
21-11-2012 Ajax - Borussia Dortmund 1-4


Bekijk hier al onze video's