Ajax heeft zicht op achtste finales na winst op Steaua

Ajax heeft in de thuiswedstrijd tegen Steaua Boekarest een uitstekende uitgangspositie verworven voor de return in Roemenië. Dankzij doelpunten van de verdedigers Toby Alderweireld en Ricardo van Rhijn (foto) zette de landskampioen een grote stap richting de achtste finales van de Europa League: 2-0.

Frank de Boer stuurde een aanvallend Ajax het veld in. Christian Eriksen, Lasse Schöne en Siem de jong vormden het middenveld en met Kolbeinn Sigthórsson was er bovendien een opvallende naam in de punt van de voorhoede. De IJslandse aanvaller startte voor het eerst sinds 12 augustus weer in de basis. Het afgelopen half jaar stond hij aan de kant met een schouderblessure.

Hoewel Ajax met offensieve bedoeling begon aan het duel, creëerde het maar weinig kansen. Sigthórsson zorgde in de twintigste minuut voor het eerste grote gevaar aan Amsterdamse kant. Nadat Viktor Fischer hem na balverlies van Cornel Rapa had bediend, draaide hij slim weg bij Florin Gardos. Doelman Ciprian Tatarasanu voorkwam echter dat Sigthórsson kon scoren.

Het was de enige grote kans in het eerste kwart van de wedstrijd, ook omdat Steaua ondanks enkele gevaarlijke uitvallen het doel van Kenneth Vermeer geen enkele keer onder vuur kon nemen. De openingstreffer van Alderweireld in de 28ste minuut kwam daarom enigszins uit het niet vallen. Zijn kopbal in de verre hoek was er evenwel niet minder mooi om. Christian Eriksen stond met een vrije trap aan de basis van het doelpunt. Nadat De Jong zijn poging in de korte hoek vlak voor rust zag worden gekeerd door Tatarusanu, schoot Van Rhijn drie minuten na de onderbreking wel raak. Na een door hemzelf opgezette combinatie met Sigthórsson en De Jong schoof de rechtsback de bal beheerst in de verre hoek.

De tweede Amsterdamse treffer was voor Steaua het sein om wat meer aanvallende intenties te tonen. De Roemenen waren twee keer dicht bij de aansluitingstreffer, maar de na rust voor Vermeer ingevallen Jasper Cillessen toonde zich een bekwaam vervanger van de enkelvoudige international. Eerste tikte hij een van richting veranderde voorzet van Adrian Popa op de lat, vervolgens hield hij Raul Rusescu van dichtbij van het scoren af.

Nadat De Boer met Christian Poulsen een controleur had ingebracht voor Cuenca, kon Steaua Ajax geen pijn meer doen. Vooral toen Mihai Pintilii met zijn tweede gele kaart van het veld werd gezonden. Zodoende reizen de Amsterdammers over een week met een comfortabele voorsprong af naar de hoofdstad van Roemenië.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.