Herstart Europa League: Ajax plus nog elf landgenoten

In navolging van de Champions League ontwaakt donderdagavond ook de Europa League uit haar winterslaap. Behalve de enige Nederlands afgevaardigde – Ajax – zijn er nog negen landgenoten en twee coaches die dingen naar een finaleplek in de Amsterdam Arena. Om 18.00 uur beginnen Zenit Sint-Petersburg en het FC Anzhi van trainer Guus Hiddink, onder wie de in Amsterdam geboren Mbark Boussoufa (Marokkaanse nationaliteit) zijn brood verdient, op Russische bodem aan hun duels met respectievelijk Liverpool en Hannover 96.

Herstart Europa League: Ajax plus nog elf landgenoten

Bij Liverpool maakt mogelijk Oussama Assaidi zijn opwachting. Hij geldt alleen niet als een van de negen landgenoten, aangezien hij voor de Marokkaanse ploeg uitkomt.

Om 19.00 uur komen de eerste Nederlandse spelers in actie. Behalve bij Ajax-Steaua Boekarest maken in drie andere duels mogelijk landgenoten hun opwachting. Dirk Kuijt is met Fenerbahçe op bezoek bij BATE Borisov in Wit-Rusland. Ola John begint met Benfica aan de herstart van de Europa League op bezoek bij Bayer Leverkusen, terwijl de talentvolle verdediger Nathan Aké bij de selectie van Chelsea (bij wie Boudewijn Zenden assistent-coach is) zit voor het treffen met Sparta Praag. De winnaar van dat tweeluik is de volgende tegenstander van Ajax of Steaua.

De grootste Nederlandse afvaardiging is die van Racing Genk. Behalve trainer Mario Been, die in Hans Visser een landgenoot als assistent heeft, staan Glynor Plet en Sandy Walsh er onder contract. Laatstgenoemde krijgt zelden speeltijd, terwijl Twente-huurling Plet hoopt zich de komende weken als basisspeler te onderscheiden in plaats van als invaller. Genk kent in VfB Stuttgart een flinke uitdaging voor het bereiken van de volgende ronde.

Ook Newcastle United levert twee spelers uit Nederland af. Vurnon Anita en international Tim Krul nemen het donderdagavond op tegen Metalist Charkiv. De laatste Oranje-klanten zijn Luuk de Jong (foto midden) en Roel Brouwers. Zij treffen met Borussia Mönchengladbach het Italiaanse Lazio.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen