Ajax bereikt dieptepunt met aanvallende onmacht

Reacties

Ajax bleef donderdag tegen AZ (0-1) voor de derde competitiewedstrijd op rij zonder doelpunt. De laatste keer dat dit gebeurde (november 2010), was het de aanleiding tot het vertrek van trainer Martin Jol. De laatste treffer van Ajax was tegen FC Groningen (2-0 winst) ook nog eens een eigen doelpunt van Johan Kappelhof.

Ajax bereikt dieptepunt met aanvallende onmacht

Niet alleen het feit dat Ajax opnieuw niet tot scoren kwam, maar ook de manier waarop dit gebeurde, zorgde voor kopzorgen in Amsterdam. Trainer Frank de Boer zei weliswaar genoten te hebben in de eerste helft, maar ook hij moest constateren dat Ajax voor het derde duel op rij minder vaak schoot dan de tegenstander en minder balbezit had. Ook tegen Feyenoord (0-0) en Vitesse (1-0) was dit namelijk het geval.

Als de ploeg van De Boer wel de bal heeft, dan is deze vaak niet in het bezit van de meest creatieve spelers. Uit de cijfers van Opta blijkt dat in de laatste drie duels doelman Jasper Cillessen de meeste balcontacten had (205), gevolgd door mandekker Mike van der Hoorn (198). Dat Ajax moeite heeft met het creëren van kansen en maken van doelpunten, is wat dat betreft weinig verwonderlijk. Zeker gezien de afwezigheid van assistkoning Davy Klaassen, die al acht doelpunten inleidde, tegen Feyenoord en AZ.

De Amsterdammers bleven onder leiding van De Boer nog niet eerder drie duels op rij in de Eredivisie zonder doelpunten, maar dat de trainer drie wedstrijden op rij niet won, is minder uniek. In de herfst van 2013 gebeurde dit voor het laatst. Toen volgde na remises tegen FC Twente (1-1) en RKC Waalwijk (0-0) een thuisnederlaag tegen Vitesse (0-1).

Diepterecord
Als Ajax zondag uit tegen Go Ahead Eagles opnieuw niet scoort, evenaart het een diepterecord in de clubhistorie. In 2005 bleven de Amsterdammers onder coach Danny Blind vier Eredivisie-wedstrijden op rij zonder doelpunt. Ajax eindigde dat seizoen uiteindelijk op de teleurstellende vierde plaats, maar plaatste zich via de play-offs alsnog voor de voorrondes van de Champions League.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.