Is Ajax zo slecht of PSV zo goed?

Reacties

Het rommelt in Amsterdam. Na de 0-1 nederlaag tegen AZ van donderdagavond is het gat tussen Ajax en koploper PSV gegroeid naar twaalf verliespunten. Dat lijkt zelfs voor de Koningen van de Inhaalrace een onoverbrugbaar gat.

Is Ajax zo slecht of PSV zo goed?

Frank de Boer had er na het verlies tegen AZ wat moeite mee. Hij erkende geprikkeld en wel dat er in Amsterdam sprake is van 'een kleine crisis' nu er drie duels op rij niet gescoord én gewonnen is.

Het gebeurde nog nóóit dat een club in deze fase van het seizoen een dergelijke achterstand nog goedmaakte. De titelrace lijkt beslist. Niet alleen vanwege het reusachtige gat tussen PSV en Ajax, maar vooral vanwege de enorme vormdip van de Amsterdammers. Ajax ging tegen AZ ten onder na de rode kaart van Niklas Moisander, maar ook met elf tegen elf lukte het de regerend kampioen geen moment zijn stempel te drukken. Zodoende is Ajax alweer drie competitieduels op rij zonder treffer.

De afgelopen seizoenen maakte Ajax wel vaker een enorme achterstand goed. In het eerste kampioensschap onder De Boer in 2011, had Ajax na 21 speelronden zelfs twee punten minder dan nu. De achterstand op de koploper - toen ook PSV - was toen met zes punten echter te overzien.

In 2012 stond Ajax na 21 wedstrijden zelfs zesde, met pas 37 punten. Ook toen was PSV koploper, met acht punten meer dan de uiteindelijke kampioen. Ook in 2013 haalde Ajax na 21 duels een achterstand (drie punten) op de Eindhovenaren in. Alleen vorig seizoen stond Ajax in deze fase bovenaan.

PSV
Daardoor is de logische vraag die gesteld moet worden: is Ajax nou zo slecht, of PSV nou zo goed? De Eindhovenaren lieten immers in 21 duels pas acht punten liggen (één gelijkspel en twee nederlagen) en wonnen de laatste acht competitiewedstrijden op rij.

Ongeacht het antwoord kan het haast niet anders, of de kampioensschaal gaat dit seizoen voor het eerst sinds 2008 naar Eindhoven. Dat dat na 21 duels al gezegd kan worden, betekent onherroepelijk dat het crisis is bij de club die vier keer op rij kampioen werd.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.