Kan het nóg slechter? Ja dus: Bosz hard voor 'amateuristisch' Leverkusen

Peter Bosz was totaal niet te spreken over wat Bayer Leverkusen donderdagavond in de eerste helft liet zien in het uitduel met Young Boys in de Europa League: 4-3. 'Het eerste half uur was niet mooi. Toen was ik graag niet de trainer van Bayer geweest'.

Bosz sprak na het gelijkspel tegen FSV Mainz 05 (2-2) van afgelopen zaterdag al van de slechtste wedstrijd van Leverkusen sinds zijn aanstelling in januari 2019, maar moest vijf dagen later constateren dat het dieptepunt toen nog niet was bereikt. 'We hebben vandaag laten zien dat het mogelijk is nog slechter te spelen', zei hij bij Kicker.

Vooral in de eerste helft speelde Leverkusen dramatisch. Halverwege leidde Young Boys met 3-0, mede doordat Nadiem Amiri en Jonathan Tah niet thuisgaven bij twee corners. 'We hebben bij twee standaardsituaties amateuristisch verdedigd', foeterde Bosz. 'En voor de rust hebben we nog een tegengoal gekregen. Dat mag niet gebeuren.'

Bosz nam de verantwoordelijkheid voor de dramatische start in Zwitserland op zich. 'Ik kan de eerste helft niet verklaren. Ik zal de ploeg wel slecht hebben voorbereid, dat moet het zijn. Het is mijn verantwoordelijkheid. Waarschijnlijk heb ik een fout gemaakt en heb ik de ploeg niet kunnen bereiken. Anders kunnen we niet zo slecht beginnen.'

Het baart Bosz zorgen, zeker omdat Leverkusen niet meer de stabiele ploeg van voor de winterstop is. In 2021 won zijn ploeg slechts drie wedstrijden en gingen er zes verloren. 'Op deze manier ga je geen wedstrijden winnen. Ik wil altijd controle hebben met balbezit, maar als je zo verdedigt, zo ballen verliest en zo'n positiespel speelt, krijg je geen controle.'

In de tweede helft toonde Leverkusen na wat omzettingen een ander gezicht en knokte het zich nog terug tot 3-3, waarna Young Boys nog de 4-3 maakte. 'Hoewel nog niet alles super was, hebben we toen al beter gespeeld. Twee weken geleden speelden we tegen Stuttgart ook erg goed, Het is mogelijk. En het zal ook snel weer terug komen, geloof me maar.'