Van Zlatan naar de amateurs: de vrije val van een Oranje-belofte
© Blauw Geel
PRO

Van Zlatan naar de amateurs: de vrije val van een Oranje-belofte

Kai Koreniuk (25) deelde de kleedkamer met Zlatan Ibrahimovic en Javier Chicharito Hernández. Een kleine drie jaar later duikt hij op bij een amateurclub uit Veghel. Dit is zijn verhaal over revalideren, rouwen en toch weer knokken voor nieuwe kansen. ‘Als dit het einde van mijn profverhaal is, kan ik nog wel succesvol zijn in het leven.’

Koreniuk rent een kleine drie jaar geleden door het dolle heen over het veld van LA Galaxy. Hij is nog maar net binnen de lijnen, maar tikt kort voor het einde de winnende treffer binnen tegen de Vancouver White Caps. Het is zijn eerste goal in de MLS en zijn teamgenoten bespringen hem van alle kanten. Eén van hen is Hernández, beter bekend als Chicharito, die in Europa furore maakte voor clubs als Manchester United en Real Madrid. ‘Ik zat toen al een seizoen bij hem in de kleedkamer’, zegt Koreniuk. ‘Dus dat was gek genoeg normaal.’

Onlangs dook er een foto op van Koreniuk op de website van amateurclub Blauw Geel ’38 uit Veghel. Aan een statafel zet hij zijn handtekening onder een contract bij de Derde Divisie-club. Hoe heeft zijn carrière in zo’n korte tijd een compleet andere wending genomen? ‘Ik probeer zo min mogelijk te denken: Oh man, wat ben ik hard gevallen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Oranje-jeugd

Koreniuk groeide als kleine jongen op in Ormond Beach in Florida. Hij is een zoon van een Nederlandse moeder en een Amerikaanse vader. Waar zijn vrienden veel aan het surfen waren, raakte hij compleet bezeten van voetbal. Hij belandde in de jeugdopleiding van Orlando City, maar droomde stiekem van een doorbraak in het land van zijn moeder. Hij zette zelf een YouTube-video in elkaar met zijn hoogtepunten en stuurde die op naar clubs in Nederland. De neef van zijn moeder kende een scout bij Vitesse en zo regelde hij een stage in Arnhem. Op zijn vijftiende stapte hij in het vliegtuig om zijn droom uit te laten komen.

Achteraf hoorde hij dat zijn moeder alleen een heenvlucht had geboekt. Ze kreeg gelijk, want de Arnhemmers wilden hem al snel inlijven. Koreniuk ging bij zijn opa en oma in het dorpje Beek-Ubbergen wonen. Hij maakte indruk en droeg als jeugdinternational het shirt van Oranje. Later voetbalde hij bij de beloften van AZ aan de zijde van Owen Wijndal en Tijjani Reijnders. In de Keuken Kampioen Divisie viel hij op bij de Amerikaanse club LA Galaxy. Hij stapte opnieuw in het vliegtuig, dit keer richting het land van zijn vader.

Kai Koreniuk in actie namens Oranje Onder-18.
© Pro Shots
Kai Koreniuk in actie namens Oranje Onder-18.

Zlatan

Koreniuk deelde niet veel later het trainingsveld met niemand minder dan Zlatan Ibrahimovic. De Nederlandse Amerikaan was onder de indruk van de vedette en zag van dichtbij hoe ongelooflijk goed de Zweed nog was. Hij was niet van de bal te krijgen en ongelooflijk scherp in de afronding. ‘He talks the talk and walks the walk’, zegt Koreniuk. Oftewel: bij Ibra bleef het niet alleen bij woorden, maar ook daden.

Mis niets van het Europese seizoen met VI PRO

Welke Nederlandse clubs weten door de groepsfase te komen? VI PRO geeft je extra inzichten rond de Europese competities met exclusieve interviews, analyses en financiële inzichten.

Mis niets van het Europese seizoen met VI PRO

Welke Nederlandse clubs weten door de groepsfase te komen? VI PRO geeft je extra inzichten rond de Europese competities met exclusieve interviews, analyses en financiële inzichten.

Per maand voor maar  

€4,99

Gerelateerde artikelen