Tijdrekken loont: zoveel minuten verloor Ajax tegen Valencia
PRO

Aan de zijde van Ajax is scheidsrechter Clément Turpin de gebeten hond na de verloren thuiswedstrijd tegen Valencia (0-1). De Fransman en zijn arbitrale team wordt vooral verweten dat ze veel te weinig extra tijd toevoegden aan de wedstrijd. VI PRO kijkt of dat terecht is en hoe dat in verhouding staat tot andere wedstrijden in dit Champions League-seizoen.

Gezien de vroege voorsprong van Valencia beginnen de Spanjaarden dinsdagavond al vroeg met tijdrekken en seconden winnen. Dat is uiteraard hun goed recht, Ajax moet het immers zelf doen, maar de gedachte dat al die tijd er later toch wel weer bijgetrokken wordt, gaat niet op. Neem de rode kaart van Gabriel Paulista in de extra tijd als voorbeeld. Het voorval duurt in totaal ruim twee minuten, maar Turpin trekt nog niet eens een minuut bij de al vijf minuten getelde extra tijd. Zo 'won' Valencia toch weer een minuut.

In de eerste helft was er al enige verbazing over het feit dat Turpin helemaal geen extra tijd toevoegde en al 45 minuten en 8 seconden affloot, hoewel keeper Jaume Doménech bij enkele uittrappen en Dani Parejo bij een hoekschop hun tijd namen. In de tweede helft, toen Ajax steeds meer haast moest maken, lag het spel vaker en langer stil. De aanvankelijk gegeven vijf minuten extra tijd was niet toereikend, zo blijkt uit een analyse van de momenten waarop het spel stil lag.