'Ik hoop dat ze me niet oppakken voor diefstal'
PRO

SC Heerenveen-RKC Waalwijk zal niet de boeken ingaan als een van de beste duels van het seizoen, maar waarschijnlijk wel als een van de merkwaardigste. Verhouding qua doelpogingen: 26-8, schoten tussen de palen: 8-4, aantal keer tegen paal of lat: 3-0, eindstand: 1-4.

sc Heerenveen
1 - 4
RKC Waalwijk

De wedstrijd is een kwartier afgelopen als Xavier Mous richting de mixed zone loopt. De doelman van SC Heerenveen schudt het hoofd. ‘Ongelofelijk’, stamelt hij. ‘Een wedstrijd als deze heb ik nog nooit gespeeld. Eigenlijk kan ik hier gewoon geen verhaal van maken. Zo spelen, deze eindstand... Niet te bevatten.’ Lachend van verbazing had RKC-aanjager Mats Seuntjens zich even eerder bij de camera van ESPN gemeld. ‘Voor rust speelden we gewoon een verloren wedstrijd’, gaf hij grif toe.

SC Heerenveen was voor rust inderdaad heer en meester. De Friezen openden de score via Sydney van Hooijdonk en hadden een volledig overwicht. Dusdanig dat RKC geen enkele keer tussen de palen schoot. Mous: ‘Ik had het gewoon koud tijdens die eerste helft, ik had echt helemaal niets te doen.’ De Friezen lieten echter na de marge te verruimen. Dat lukte ook na rust niet. Rami Al-Hajj trof de paal; Thom Haye schoot tegen de lat.