PSV-target Zeno Debast is alleen als opbouwer top
PRO

PSV-target Zeno Debast is alleen als opbouwer top

PSV ziet in Zeno Debast (19) de gewenste versterking voor de kwetsbare defensie. De Eindhovenaren hebben navraag gedaan naar de groeibriljant van Anderlecht. Uit een analyse van de Belgisch international blijkt dat hij vooral aan de bal uitzonderlijk is.

De eerste keer dat offensieve trainers Zeno Debast aan het werk zien, vallen ze haast in katzwijm. De rechtspoot geeft ogenschijnlijk moeiteloos passes waar de meeste verdediger niet eens aan denken. Vincent Kompany herkent die kwaliteiten direct. De voormalig leider van de defensie van Manchester City gooit Debast op zeventienjarige leeftijd voor de leeuwen bij Anderlecht. 'Hij speelde met de maturiteit van een dertiger', jubelde Kompany na het debuut van het jeugdproduct. 'Ik houd van zijn persoonlijkheid aan de bal. Hij heeft een enorm potentieel.'

Toen Roberto Martínez een jaar geleden Debast een basisplek gunde in de nationale ploeg, sprak hij soortgelijke woorden. 'Dit was misschien wel het meest indrukwekkende debuut dat ik de afgelopen jaren bij België heb gezien', vertelde de toenmalige bondscoach. 'Ik heb ervan genoten. Ik heb een jonge gast gezien met veel zelfvertrouwen, maar ook met de honger om te leren.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Die eerste wedstrijd van Debast voor de Rode Duivels is door Peter Bosz tot in detail geanalyseerd. De huidige PSV-trainer is begin 2023 in beeld om Martínez op te volgen als bondscoach. Dat betekent dat hij samen met assistent Rob Maas zijn gebruikelijke voorbereidingen op een nieuwe klus treft door duels van zijn potentiële werkgever te bekijken. De uitzonderlijke kwaliteiten van Debast zullen hem daarbij niet ontgaan zijn. De scouting van PSV heeft de Anderlecht-parel bovendien al jaren op de radar.

Net als Bosz zullen zij een geweldige passer gezien hebben. Alleen valt in het verdedigende werk nog het nodige aan te merken op Debast.

VI Advent Kalender-deal

VI PRO + VI Kerstspecial voor maar €6,- per maand! VI PRO geeft je extra inzichten rond de Europese competities met exclusieve interviews, analyses en financiële inzichten.

VI Advent Kalender-deal

VI PRO + VI Kerstspecial voor maar €6,- per maand! VI PRO geeft je extra inzichten rond de Europese competities met exclusieve interviews, analyses en financiële inzichten.

Gerelateerde artikelen