
De invloed van Johan Cruijff is in het hedendaagse topvoetbal nog op veel plekken terug te vinden, maar komt nergens week in, week uit zo aan de oppervlakte als bij de kersverse Premier League-kampioen Manchester City. Pep Guardiola zegt zijn voetbalfilosofie vrijwel volledig te danken te hebben aan de Nummer 14. Zijn succesploeg tactisch ontleed, aan de hand van de ideeën van Cruijff.
Tiqui-taca, de term viel eindeloos vaak als het succes van Guardiola met Barcelona werd beschreven. Zelf gruwelde hij van dat modewoord. Tiqui-taca was één groot misverstand geworden, vond de Catalaan, een verkeerd label dat op zijn team was geplakt. De definitie was te leeg, vaak ging het alleen maar over het hoge aantal passes. Guardiola vond het grote onzin, hij zei tiqui-taca daardoor zelfs te haten. Veel passen kon in zijn ogen nooit een doel op zichzelf zijn.
Het misverstand doet denken aan discussies over de Hollandse School. Ook vaak genoemd, zelden goed en helder beschreven. Voor Johan Cruijff was het niet nodig die leidende principes op papier te zetten, hij droeg ze als trainer en later als analyticus van nature uit. Terugkijkend op de talloze interviews en analyses van de legende is de beste definitie dat de Hollandse School initiatiefrijk en attractief voetbal voorstaat waarmee een zo goed mogelijk resultaat moet worden behaald.
Aan de hand van de eigen uitspraken van Cruijff hebben we negen tastbare principes gedestilleerd. Stuk voor stuk zijn ze nog duidelijk terug te zien bij The Citizens. We hebben een reguliere Premier League-wedstrijd - het thuisduel met Brighton & Hove Albion (13 januari 2021, 1-0 zege) - als voorbeeld gepakt, om aan te tonen dat het gedachtegoed van Cruijff nog altijd springlevend is.
Bestellen kan hier!