Zwolle swingt een helft lang tegen ADO en blijft in top meedraaien

PEC Zwolle blijft dit seizoen voorlopig vriend en vijand verbazen. In de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag kwam de thuisploeg al snel op een comfortabele voorsprong en gaf deze niet meer uit handen, 2-0. De Zwollenaren blijven hierdoor voorlopig meedraaien in de top van de Eredivisie.

Dat Zwolle 120 minuten in de benen had vanwege de moeizame overwinning in het bekertoernooi op de Kozakken Boys, was in de openingsfase niet te merken. De ploeg gaf vol gas en na zes minuten mocht Ryan Thomas van ADO  zomaar het veld oversteken. Zijn pass belandde niet bij de bedoelde eindbestemming Mustafa Saymak, maar viel door een ongelukkige ingreep van Thomas Meissner voor de voeten van de inkomende Piotr Parzyszek, die overtuigend via de onderkant van de lat raak schoot.

Vier minuten later stond het al 2-0. Dit keer was het Younes Namli die een vrije doortocht kreeg van zijn tegenstanders en zijn dribbel bekroonde met een raak schot in de korte hoek. Het was voor het eerst in de Eredvisie dat PEC al na elf minuten op een 2-0 voorsprong stond.

Na de snelle goals was het ADO dat van de thuisploeg het spel mocht gaan maken, maar het was de ploeg van John van 't Schip die er vaak gevaarlijk uitkwam via snelle counters, die in de loop van het eerste bedrijf steeds vaker gepaard gingen met frivool spel. De Zidane-beweging van Philippe Sandler, die de voorkeur kreeg boven Nicols Freire, na een half uur in het strafschopgebied van ADO was hiervoor illustratief.

Halverwege de wedstrijd was de kansenverhouding veelzeggend

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. De Hagenaars moesten het initiatief nemen, maar kwamen niet door de Zwolle-defensie heen. De thuisploeg kon op zijn beurt lekker achterover leunen en gokken op de snelheid van Terell Ondaan, Namli en Parzyszek. Na ruim een uur besloot Fons Groenendijk in te grijpen. Donny Gorter en Melvyn Lorenzen moesten plaats maken voor Björn Johnsen en Elson Hooi.

De wissels sorteerden niet het gewenste effect. ADO leek wel iets sterker te worden, maar het was wederom Zwolle dat een levensgrote kans kreeg. Met een prachtig hakballetje stuurde Namli Parzyszek weg. De Poolse spits rende vervolgens samen met Kingsley Ehizibue op Zwinkels af, maar legde niet goed af waardoor de rechtsback annex rechtsbuiten niet meer bij de bal kwam.

Penaltymomenten
Overigens mocht Zwolle niet klagen gedurende de wedstrijd. In de eerste helft had ADO een penalty kunnen krijgen nadat Meissner in het zestienmetergebied naar de grond werd getrokken. En vijf minuten voor tijd was een vermeende overtreding op Erik Falkenburg reden voor de bezoekers om tevergeefs bij scheidsrechter Edwin van de Graaf te vragen om een strafschop.

Smet op de overwinning van Zwolle was het uitvallen van Youness Mokhtar. De linksbuiten ging aan het eind van de eerste helft naar de kant met een hamstringblessure. Hoe lang de buitenspeler buitenspel staat is nog niet bekend. Ondaan was zijn vervanger.

Door de overwinning handhaaft Zwolle zich in de top van de Eredivisie. ADO Den Haag kent na enkele goede resultaten weer zijn plek en staat voorlopig tiende.