Zwitserse bond start discussie over spelers met dubbele nationaliteit

Reacties

De Zwitserse voetbalbond speelt met de gedachte om de deuren in de jeugdploegen te sluiten voor spelers met een dubbele nationaliteit. Dat kondigt secretaris-generaal Alex Miescher aan in Neuen Zürcher Zeitung.

Zwitserse bond start discussie over spelers met dubbele nationaliteit

'De federatie kan zoiets besluiten', zegt Miescher. 'Spelers van 21 jaar kiezen toch vaak voor een ander land, omdat ze voor dat land eerder in aanmerking komen voor de nationale ploeg.' Volgens de bestuurder is het voor de spelers ook fijn als er snel duidelijkheid is. 'Zie het als een kind van gescheiden ouders, dat moet kiezen tussen een vader en een moeder. Voor spelers werkt het als een bevrijding als die beslissing eerder kan worden genomen.'

De uitspraken van Miescher zijn waarschijnlijk een reactie op de omstreden gebaren van Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri tijdens de WK-wedstrijd tussen Servië en Zwitserland (1-2). Zij vierden hun doelpunten allebei door het zogenoemde Doppeladler-gebaar te maken, een verwijzing naar de dubbelkoppige adelaar uit de vlag van Albanië.

Het treffen was voor beide spelers (net als voor bijvoorbeeld ploeggenoot Valon Behrami) pikant. Zij spelen voor Zwitserland, maar hebben Albanees-Kosovaarse roots. Tussen aartsrivalen Servië en Kosovo bestaan grote politieke spanningen. Zo weigeren veel mensen in Servië om Kosovo als onafhankelijk te accepteren, zij zijn van mening dat het een Servische provincie is.

Xhaka en Shaqiri kwamen beiden weg met een boete van omgerekend 8.600 euro. Voor Zwitserland viel in de achtste finale van het WK het doek door een nederlaag tegen Zweden.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.