Zwitserland verrast Europees kampioen Spanje

24 doelpogingen en 63 procent balbezit ten spijt, is Spanje in zijn openingsduel met 1-0 onderuit gegaan tegen het defensieve Zwitserland. De ploeg ontbeerde geluk, maar had ook te weinig briljante oplossingen om de hechte defensie van de Zwitsers te ontregelen die door een rappe counter en niet zonder enig geluk met de zege aan de haal gingen.

Zwitserland verrast Europees kampioen Spanje

Ook zonder de herstelde Cesc Fabregas en Fernando Torres had Spaans bondscoach Vicente Del Bosque geen moeite om een voortreffelijk elftal op te stellen. Bij de Zwitsers gaf bondscoach Ottmar Hitzfeld Blaise Nkufo de kans in de basiself vanwege de blessure van Alexander Frei.

De rol van Nkufo werd, net als die van zijn aanvalspartner Eren Derdiyok, al snel duidelijk. Het verstoren van de opbouw van de Spanjaarden. En mochten de Zwitsers in een kansrijke counter terechtkomen dan sloot hooguit Tranquillo Barnetta bij. Het initiatief lag overduidelijk bij de Europese kampioen.

De ploeg speelde echter stroef en liet slechts bij vlagen iets van zijn klasse zien. Het hoge tempo waarmee ze twee jaar geleden de tegenstander over het veld joegen, werd in het Durban Stadium zelden gehaald. Ondanks het overwicht kwam de ploeg niet veel verder dan schotpogingen van David Silva, David Villa en Andrés Iniesta. De enige echt grote kans was voor verdediger Gerard Piqué. Na een sluwe steekpass van Iniesta stuitte hij op keeper Diego Benaglio.

Het enige wapenfeit, voor rust, van de Zwitsers was een vrije trap van Reto Ziegler. De linksback van Sampdoria zag zijn wapperende schot, dat uniek voor dit WK tot dusver binnen de palen eindigde, gekeerd worden door Iker Casillas. Direct na de hervatting vergrootte Spanje de druk en werd Zwitserland ver in de verdediging gedrukt.

In de 52ste minuut gebeurde het ongelooflijke. Een verre doeltrap van Benaglio bereikte het hoofd van Gelson Fernades. De doorkopbal van de middenvelder lanceerde Eren Derdiyol die door kon lopen naar Casillas. De Spaanse goalie stuitte de spits nog, maar via een vreemde carambole belandde de bal voor de voeten van de doorgelopen Fernandes die verrassend de Zwitsers op voorsprong bracht.

Del Bosque reageerde gelijk door Jesus Navas in te brengen voor de ongelukkig in zijn acties zijnde Silva en Fernando Torres voor verdedigende middenvelder Carlos Busquets. Spanje zette een tandje bij en zag Iniesta net naast schieten, Xabi Alonso de lat teisteren en Navas, na een goede actie, op Benaglio stuitten.

De Zwitsers bleven compact spelen en waren zelfs nog gevaarlijk bij een rappe counter. Derdiyok zag zijn inzet echter op de paal eindigen. Ondertussen bleven de Spanjaarden het doel van Benaglio belegeren. Navas mikte net naast en Torres was ongelukkig in zijn acties. Een andere tegenslag was het uitvallen van Iniesta die last van zijn lies kreeg na een blocktackle van Stéphane Grichting. Barcelona-revelatie Pedro verving hem.

Zwitserland bleef echter, ondanks de immense druk op de been en bleef gedisciplineerd de geledingen sluiten. Ondanks de vijf minuten extra tijd moest één van de torenhoge favorieten voor de wereldtitel een nederlaag incasseren. Maandag krijgt de Europees kampioen de kans om zich te herstellen tegen Honduras. (Jasper Steppé)

Bekijk hier al onze video's