Zweden zet Oranje te kijk in laatste kwalificatieduel

Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd de EK-kwalificatiereeks zonder puntenverlies af te sluiten. In Solna was Zweden enigszins verrassend te sterk: 3-2. De Scandinaviërs plaatsten zich met de overwinning als beste nummer twee direct voor het EK.

Oranje, dat in dezelfde formatie aantrad als vrijdag tegen Moldavië (1-0), had het lastig met de stugge thuisploeg. Het elftal van bondscoach Erik Hamrén, waar de geschorste sterspeler Zlatan Ibrahimovic ontbrak, liet zich niet verleiden tot blind aanvalsspel en wachtte geduldig de kansen af.

Na een kwartier spelen nam Zweden de leiding uit een vrije trap, gegeven na een overtreding van Jeffrey Bruma op voormalig Feyenoorder Johan Elmander. Kim Källström bewees niet ten onrechte hoger in de hiërarchie te staan dan AZ-speler Rasmus Elm en krulde de bal met links buiten bereik van Michel Vorm in de bovenhoek: 1-0.

Nederland rechtte de rug en trok de stand enige minuten later gelijk. Klaas-Jan Huntelaar kopte een prima afdraaiende voorzet van linksback Erik Pieters onberispelijk achter de Zweedse goalie Andres Isaksson. Voor de spits van Schalke 04 was het zijn dertigste doelpunt als international. Het was tevens de ruststand. De start van de tweede helft was even chaotisch als doelpuntrijk. Dirk Kuijt reageerde attent nadat Isaksson een inzet van Robin van Persie slechts ten dele keerde en kopte Oranje op voorsprong. Echter, in een tijdbestek van slechts drie minuten konden de fanatieke supporters in het uitverkochte Råsunda stadion twee keer juichen.

Sebastian Larsson bracht de Zweden vanaf elf meter op gelijke hoogte. De speler van Sunderland stuurde Michel Vorm de verkeerde hoek in. Aanleiding voor de strafschop was een ongelukkige handsbal van de inglijdende Joris Mathijsen. Slechts honderd seconden na de 2-2 zette Ola Toivonen de thuisploeg voor de tweede keer op voorsprong. De PSV'er vond een gaatje nadat Mark van Bommel een voorzet van Elmander slecht verwerkte.

Hoewel zowel Nederland als Zweden nog enkele mogelijkheden kreeg te scoren, bleef het bij de 3-2 stand. Hierdoor verzekerden de Scandinaviërs zich van een EK-ticket, door de kwalificatiereeks als beste nummer twee af te sluiten met 24 punten.

Hoewel Oranje natuurlijk al lang en breed geplaatst was voor de Europese eindronde in Polen en Oekraïne, bleef de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk toch met een katterig gevoel achter. Na negen opeenvolgende overwinningen bleef de tiende driepunter uit.

Voor het Nederlands elftal was het de eerste nederlaag sinds de verloren WK-finale op 11 juli 2010. Toen was Spanje na verlenging met 1-0 te sterk. De laatste verliespartij na negentig minuten dateert zelfs van 6 september 2008. Destijds wist Australië een oefenwedstrijd te winnen van het Nederlands elftal: 2-1. Foto: VI Images