Zweden verhoogt druk op Oranje Leeuwinnen via moeizame zege

Zweden heeft de tweede groepswedstrijd op het EK voor vrouwen gewonnen. Na een 1-1 gelijkspel tegen Nederland wonnen de Scandinaviërs met 2-1 van Zwitserland. Later op de avond nemen Oranje en Portugal het in dezelfde groep tegen elkaar op. Oranje heeft een zege nodig om in puntenaantal op gelijke hoogte te komen met Zweden.

Zweden
Zweden
2 - 1
Zwitserland
Zwitserland

Zweden is als nummer twee op de FIFA-wereldranglijst het hoogst aangeslagen Europese land en wordt tot de titelkandidaten op het EK gerekend, maar maakte die status aanvankelijk niet waar in Sheffield. De ploeg van bondscoach Peter Gerhardsson maakte een slordige indruk en wist zich met name in de eerste helft zelden een weg te banen door de Zwitserse defensie.

Zwitserland stichtte nog minder gevaar, al leek het na acht minuten wel een penalty te krijgen. Magdalena Eriksson vergreep zich aan Noelle Maritz en werd bestraft door arbiter Marta Huerta de Aza, maar de scheidsrechter bekeek de beelden op aanraden van de videoarbitrage en trok haar besluit in. Daardoor bleef het voor de rust bij 0-0.

De tweede helft was een stuk onderhoudender dan de eerste. Na gevaarlijke schoten van Fridolina Rolfö en Stina Blackstenius volgde het Zweedse openingsdoelpunt. Zwitserland leed balverlies op de vijandelijke helft, waarna een snelle tegenaanval ontstond en Rolfö op aangeven van Kosovare Asllani de korte hoek uitzocht. Iets meer dan een minuut later kwam Zwitserland langszij: doordat keeper Hedvig Lindahl een voorzet onvoldoende verwerkte, kreeg Ramona Bachmann de ruimte voor een geplaatst schot in de rechterbovenhoek.

Een gelijkspel tussen Zweden en Zwitserland zou het perspectief op groepswinst vergroten voor Oranje, maar zover kwam het niet. Zweden stelde elf minuten voor tijd orde op zaken via Hanna Bennison, die net buiten het strafschopgebied hard uithaalde in de linkerhoek. De vrouwen van Zweden wisten dat het doelsaldo beslissend kan zijn bij een eventuele gelijke stand met Oranje en zochten dus naar meer doelpunten. Invaller Rebecka Blomqvist dacht in de slotfase tweemaal te scoren, maar beide keren oordeelde de arbitrage dat er sprake was van buitenspel.